Niciodată să nu faci asta în maşină în Grecia! Amenda este de 1.500 de euro!

Dacă mergi cu maşina în vacanţă în Grecia, trebuie să ţii cont de particularităţile legislaţiei elene. O măsură luată recent de autorităţi este mai puţin cunoscută de şoferii români, dar pedeapsa - amendă de 1.500 de euro şi suspendarea permisului de conducere timp de o lună - poate să vă strice complet vacanţa. Iată ce trebuie să ştiţi.

Niciodată să nu faci asta în maşină în Grecia! Amenda este de 1.500 de euro! Niciodată să nu faci asta în maşină în Grecia! Amenda este de 1.500 de euro!

Grecia este o destinaţie de vacanţă foarte populară printre români. Pentru şoferi, în special, este raiul pe pământ, ştiut fiind că poliţiştii greci sunt destul de relaxaţi şi nu foarte prezenţi, în special pe insulele frecventate de turişti. Cu toate acestea, amenzile sunt mari în Grecia, iar unele abateri nu au un echivalent în legislaţia românească.

Un astfel de caz este legea anti-fumat, care-i pedepseşte sever pe şoferii care fumează în maşină, în special dacă alături de ei călătoresc copii cu vârsta mai mică de 12 ani. Astfel, indiferent cine fumează în maşină, dacă o face în prezenţa unui copil dub 12 ani, şoferul riscă o amendă de 1,500 de euro. Amenda se dublează în cazul serviciilor de transport public - autobuze, troleibuze, taxiuri etc. Ca măsură suplimentară, şoferului i se va suspenda şi permisul pe timp de o lună.

Este interesant că dacă unul dintre pasageri fumează, amenda o va plăti tot şoferul, autorităţile elene considerând că acesta este responsabil pentru ceea ce seîntâmplă la el în maşină. Legea nu face distincţie între diferitele tipuri de ţigarete (electronice, etc), astfel că orice tip de fumat este pedepsit. 

Legea care interzice fumatul în maşini nu este nouă, fiind ultima dată actualizată în 2017. Ceea ce s-a schimbat acum este apariţia unei circulare a Ministerului Sănătăţii din Grecia care solicită aplicarea mai strictă a legislaţiei. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.