Nicu Covaci

Nicu Covaci a fost formatorul de opinie al unei întregi generaţii oprimate de regimul dictatorial de dinaintea Revoluţiei.

Nicu Covaci Nicu Covaci

Lumea se aduna într-ascuns să-i asculte pe “Sfinţii”, apoi Phoenix a concertat prin toată ţara, făcînd săli pline. A venit şi momentul în care Nicu Covaci a părăsit ţara pentru parfumul lalelelor, după care s-a întors să-şi transbordeze “fraţii”. Lumea îl ştie drept iniţiatorul trupei şi, în ciuda controverselor ivite de-a lungul vremii, noi ştim că el a fost cel care a salvat formaţia de la disoluţie şi a adus-o pînă în prezent.

Titluri precum “Canarul”, “Vremuri” sau “În umbra marelui urs” au încins spiritele prin versuri subversive, cu mesaje codificate, neinteligibile “intelectualilor” din Partid. După marea liberare, textele formaţiei s-au îmbibat de ecouri haiduceşti, iar acordurile cu accente progresive au făcut loc unui folk-rock ritmat şi inimitabil. Dincolo de scenă, actualii şi foştii membri sînt şi au fost oameni pur şi simplu.

Pasiunea chitarist-vocalului Nicu Covaci pentru motociclete şi maşini le este cunoscută multora – din diverse postere, dar şi din romanul autobiografic “Phoenix, însă eu...”. Dacă nu ai şti nimic despre el şi ai fi obligat să-i construieşti profilul pe baza ipostazelor în care l-ai văzut apărînd, te-ai repezi să afirmi că nu este decît un rocker descreierat, vitezoman şi bătăuş... Însă el...

Cînd aţi avut primul contact cu o maşină şi în ce împrejurări s-a petrecut acesta?
Tatal meu şi-a cumpărat un Fiat 1300 încă din anii ’60, iar eu l-am condus fără carnet tot timpul. Era o frumuseţe, cu schimbător de viteză la volan.

Cînd aţi condus prima oară? Vă mai amintiţi ce maşină era? Aveaţi sau nu carnet?
Să fi avut vreo 16-17 ani. Aveam voie să o conduc în afara oraşului, cînd mergeam la Reşiţa… sau Valiug…

Cît de pasionat sînteţi de maşini? Dar de motociclete?
Îmi plac maşinile cu mulţi cilindri şi cu mulţi cai-putere. În Germania, conduc pe unde se poate şi cu 250 km/oră… dar, desigur, senzaţia de maximă libertate o ai cînd conduci o motocicletă cu viteza asta.

Ce întîmplări interesante legate de maşini aţi trăit pe vremea Răposatului?
Pe vremea aceea, noi circulam mult cu autobuze puse la dispoziţie de ARIA. Îmi aduc aminte că într-o iarnă, la Oneşti, ne-a îngheţat motorina în rezervor şi era să pierdem concertul următor – la ora aceea se dădeau cîte 80 de concerte consecutiv…
Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.