Noi modificări în Codul rutier, în vigoare din 14 februarie 2015

Autor: Andrei Ştirbu 03 feb. 2015 Știri auto

Codul rutier se schimbă din 14 februarie 2015, când vor intra în vigoare noi reglementări referitoare la transportul copiilor în maşină. Câteva modificări ale Codului au intrat deja în vigoare în septembrie 2014, când s-a impus obligativitatea purtării centurii de siguranţă de către minori şi interzicerea transportării copiilor mai mici de trei ani în vehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Noile norme, care vor intra în vigoare în 14 februarie 2015, se referă la transportarea copiilor cu vârsta de până în trei ani şi sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.

Mai exact, copiii care au o înălţime de până în 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă (centuri) pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru copiii care au o înălţime mai mare de 135 cm, dar pentru aceştia există şi varianta purtării centurii de siguranţă, în condiţiile de mai jos:

„Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, conform HG nr. 11/2015. Trebuie menţionat că unele maşini sunt dotate cu banchete care încorporează scaune înălţătoare pentru copii, acestea putând fi folosite pentru copiii mai înalţi de 135 cm.

Copiii mai scunzi de 135 cm trebuie să fie transportaţi în aşa ceva. Poţi să citeşti aici un ghid de scaune auto pentru copii

Potrivit noilor norme, dispozitivele de fixare în scaune trebuie să fie obligatoriu omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Totodată, acestea pot fi instalate pe locurile din spate sau pe locul din faţă al pasagerului. În cazul locului din faţă, instalarea este permisă doar dacă instrucţiunile dispozitivului permit acest lucru şi doar dacă airbagul este dezactivat ori dacă nu există airbag pentru acest loc.

În cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau al taxiurilor, aceste norme nu se aplică, însă este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană, în afară de şofer.

Totodată, copilul poate fi transportat fără dispozitiv de siguranţă şi fără centură de siguranţă dacă este scutit de medic. În această situaţie, copiii trebuie transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă au mai puţin de trei ani, trebuie să fie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. În acelaşi timp, şoferul trebuie să aibă la îndemână scutirea medicală pe care este menţionată afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă, precum şi durata de valabilitate a scutirii.

Nerespectarea regulilor referitoare la folosirea sistemelor de siguranţă de către minori va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare şi 4-5 puncte-amendă, adică 390 sau 487,5 lei.

UPDATE: Amenzile nu au crescut odată cu modificările aduse Codului rutier. Citeşte aici poziţia Poliţiei şi ce spune legea.

Notă: iniţial, acest articol menţiona că modificările vor intra în vigoare în 6 februarie, ceea ce era fals. Noile reguli intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, deci în 14 februarie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide