Noi modificări pentru obţinerea permisului auto. Ce se va întâmpla cu proba teoretică şi practică

Autor: Marius Vișan 08 iul. 2016 Știri auto
Noi modificări pentru obţinerea permisului auto. Ce se va întâmpla cu proba teoretică şi practică

 

 


Potrivit ultimelor modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice, dar şi pentru reducea riscurilor de corupţie în obţinerea permisului auto, începând cu 2017 examenul se va desfăşura după noi reguli: proba teoretică a acestuia va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată atât audio, cât şi video, informează Digi24.ro

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu următorul cuprins.

„(9-1) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice.
(9-2) Prin excepţie de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere.

(9-4) Procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi stochează înregistrările prevăzute la alin. (9-1), precum şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condiţiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

Conform celor de la Digi24.ro, prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) intră în vigoare în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă 41.

Alte modificări vizează obţinerea certificatului de cazier judiciar, document ce trebuie ataşat dosarului de înscriere la şcoala de şoferi. Acesta va fi eliberat fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care cetăţenii erau nevoiţi să facă un drum în plus la poştă. 

Un alt lucru bun pe care îl aduc noile prevederi se adresează celor care trec examenul auto. Aceştia vor putea de-acum să plătească taxa pentru eliberarea permisului de conducere şi online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din ţară. 

De asemenea, au fost extinse şi modalităţile de plată a taxelor pentru eliberarea permiselor de conducere, astfel că aceste taxe pot fi fi achitate acum prin patru moduri: Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau numerar, direct la ghişeul Poliţiei.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide