Noi tarife de referinţă pentru asigurarea auto. Cât va costa asigurarea RCA?

Autor: Cristian Agatie 14 oct. 2019 Știri auto
Noi tarife de referinţă pentru asigurarea auto. Cât va costa asigurarea RCA?

Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală a publicat un raport privind situaţia de pe piaţa asigurărilor RCA şi a emis noi recomandări în ceea ce priveşte tarifele practicate. Astfel, noile tarife de referinţă pentru asigurarea RCA au fost reduse în cazul persoanelor juridice, dar au fost menţinute în cazul celor pentru firme. Potrivit ASF, piaţa asigurărilor auto se află într-un relativ echilibru, fluctuaţiile de preţ ale poliţelor RCA fiind reduse.

Tarifele de referinţă publicate de ASF sunt folosite de asigurători pentru calcularea tarifului asigurărilor RCA. Potrivit recomandărilor din raportul ASF, tariful de referinţă mediu pentru persoane fizice scade cu aproximativ 7%. O singură categorie înregistrează creşteri, şi anume cea a maşinilor cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.

Pentru maşinile cu motoare mai mici de 1.400 cmc, preţurile vor fi în mare parte similare, în timp ce pentru maşinile cu motoare de 1.400 – 2.000 cmc noile tarife sunt cu 100-200 de lei mai mici. De asemenea, preţurile nu se modifică semnificativ în cazul maşinilor cu motoare de 2.000 – 2.500 cmc.

În schimb, creşteri semnificative apar în cazul maşinilor cu motoare de peste 2.500 cmc. Dacă până acum un şofer de până în 30 de ani cu o astfel de maşină plătea un tarif de referinţă de 1.871 lei, în următoarele şase luni noul tarif de referinţă este de 2.664 lei. De asemenea, şi pentru celelalte categorii de vârsta preţurile sunt cu circa 500 de lei mai mari pentru astfel de motoare.

Spre exemplu, prima de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este acum 685 de lei, faţă de 698 de lei, valoare stabilită în luna martie.

Potrivit aceluiaşi raport, peste 50% dintre poliţele RCA pentru persoane fizice sunt încadrate în clasa de bonus maxim (B8), ceea ce înseamnă că cei încadraţi în această categorie de bonus-malus beneficiază de o reducere la jumătate a preţului plătit pentru o astfel de poliţă de asigurare.

În cazul asigurărilor RCA plătite de firme, fie că vorbim de autoturisme sau de maşini de transport marfă, tariful mediu de referinţă a rămas la aproximativ aceleaşi valori ca în perioada anterioară, cu o singură excepţie, mai exact, în cazul camioanelor cu o capacitate mai mare de 16 tone, unde tariful de referinţă a scăzut cu 1% faţă de cel anterior.

Tariful de referinţă RCA pentru persoanele juridice ce deţin o maşină cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3 este acum de 1.056 de lei, anterior el având valoarea de 1.058 de lei. În acelaşi timp, tariful de referinţă a scăzut pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deţinute de firme de la 8.024 la 7.908 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide