Noul EcoSport şi podeaua-fagure, poveste inspirată din lumea apicolă

Stupul de albine i-a inspirat pe inginerii...

Stupul de albine i-a inspirat pe inginerii să dezvolte "podeaua-fagure" - o podea ultrauşoară a portbagajului care acoperă un compartiment secret şi care poate să susţină de 100 de ori propria sa greutate, un raport rezistenţă-masă mai bun decât al oţelului. 

Dezvoltată pentru noul SUV Ford EcoSport şi concepută pentru a ascunde elemente de valoare care pot fi fragile, podeaua ajustabilă cântăreşte doar 3 kilograme, dar poate să susţină încărcături de până la 300 de kilograme, mai mult decât greutatea totală a trei bărbaţi de statură medie echipaţi complet cu măşti şi costume apicole. 

"Natura este un imens laborator de inovare, iar animalele - de la albine la termite - sunt cei mai buni ingineri din lume", spune Bettina Veith, inginer-şef asistent al proiectului Ford EcoSport. "Capacitatea structurilor de tip fagure de a oferi un grad ridicat de rezistenţă fără să pluseze cu o greutate mare a fost deja utilizată cu succes în industria aerospaţială, în aviaţie şi în structura maşinilor sport, ceea ce face ca această alegere să fie una naturală atunci când e nevoie de o platformă super-rezistentă pentru podeaua portbagajului lui EcoSport". 

Pentru a crea "podeaua-fagure", inginerii au intercalat între două straturi uşoare şi rezistente de fibră din sticlă un strat de celule de tip fagure construite din hârtie reciclată şi lipite cu un adeziv pe bază de apă. Această soluţie ultrauşoară oferă beneficii la nivelul consumului de carburant.

Vânzările de SUV-uri Ford la nivel european au depăşit în premieră anul trecut borna de 200.000 de unităţi. Până la finalul lunii noiembrie 2017, compania a vândut cu 24% mai multe SUV-uri, inclusiv cu 12% mai multe exemplare EcoSport, cu 25% mai multe exemplare ale lui Kuga şi cu 94% mai multe unităţi ale modelului Edge.

VIDEO


 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.