O electrică 2018 care arată excepţional (galerie foto)

Benzina şi diesel-ul sunt pe ultima sută de litri

O electrică 2018 care arată excepţional (galerie foto) O electrică 2018 care arată excepţional (galerie foto)

În sfârşit apar producători rezonabili. Ce înseamnă rezonabili? Care scot maşini pe care şi le permite oricine. Ok, avem Logan-ul, ce ne trebuie altă maşină pe care ne-o permitem? Oare ne-o permitem toţi? Nu, pentru că trăim în România. Iar dacă ni-l permitem pe accesibilul Logan, trebuie să facem un credit. Şi în 2018, de ce nu am face un credit pentru o maşină electriă făcută de un producător rezonabil, aşa cum spuneam la început?

Aşa am descoperit Sondor, teoretic cea mai ieftină maşină electrică din lume. Dar hai să o luăm ca la şcoală, de la A la S(ondor). Am spus că maşina costă numai 10.000 de dolari? O spunem acum (în condiţiile în care o maşină electrică decentă, cum ar fi Renault ZOE,  e 25.000 de euro cu tot cu subvenţia de la Stat). Producătorii i-au pus numai 3 roţi, iar autonomia e de 300 km cu bateriile încărcate complet.

SONDOR, EXTERIOR-INTERIOR, GALERIE FOTO

Sondor a apărut după ce studiile au decretat că până în 2040, piaţa de maşini electrice va ajunge la 32%. Acum e sub 1%. Grupul de ingineri care a făcut maşina are o companie recunoscută pentru începutul ei cu biciclete electrice. Sondor costă puţin pentru că nu are opţiuni inutile. Inginerii care au făcut-o consideră că maşinile electrice de azi au prea multe lucruri şi tehnologie nefolositoare pentru client. Aceasta va fi o mşaină cu componente procurate de la furnizori cu experienţă şi dedicaţi pe dezvoltarea strictă a anumitor subansamble. Cea mai ieftină soluţie electrică se va vinde online, astfel vor fi eliminate costurile suplimentare cu agenţii de vânzări şi întreinerea showroom-urilor. Pentru că are numai 3 roţi, distribuţia lui va fi mai uşoară, precum şi procedurile de înmatriculare. Deocamdată, Sondor e concept şia  fost creat după donaţii de 1 milion de dolari pe site-uri de crowdfunding.

Cei care vor să-şi cumpere unul trebuie să facă precomandă cu un avans de 100$. Acum, dacă stăm să ne gândim la cât de aglomerate sunt oraşele peste tot în lume, avem o presimţire că în viitorul mai apropiat decât intuim, toate soluţiile astea cu 2 sau 3 roţi vor bubui şi vor pune mari probleme industriei convenţionale de maşini, aşa cum o ştim. Englezii au făcut o cercetare din care le-a reieşit că până în 2025 vor fi pe Terra mai puţin de 10% propietari de maşini, în timp ce toţi ceilalţi se vor “transporta” dintr-un loc într-altul cu mijloace noi şi performante de transport în comun sau vor avea maşini într-o formă de coproprietate sau alte forme administrative.

Autor Alexandru Banu

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.