Oameni şi maşini: inginerul care a construit o maşinuţă electrică pentru fiul său

Autor: Iulian Dnistran 26 ian. 2013 Știri auto

Dacă plec de la premisa că băieţii şi fetele care au avut o maşinuţă cu pedale în copilărie au devenit pasionaţi de maşini mai târziu, atunci un băieţel din China care a primit unul dintre cele mai frumoase cadouri din lume de la tatăl său ar trebui să devină măcar un pilot mediocru peste 10-15 ani.

Fireşte, nu am de unde să ştiu dacă teoria mea este corectă, însă sunt sigur de partea cu „unul dintre cele mai frumoase cadouri din lume”. Pe scurt, un inginer chinez a creat, de la zero, o maşinuţă electrică pentru fiul său. Dar nu este vorba despre o maşinuţă din plastic precum cele din mall-uri, cu luminiţe care se aprind ca instalaţia de brad şi care se mişcă dureros de încet. Nici pe departe.

Bărbatul, care e cunoscut sub pseudonimul „lingziluo” pe site-ul reddit.com şi care e inginer în industria auto în China, a construit o maşină cu şasiu din aluminiu, suspensie paralelogram deformabilă (double wishbone) faţă-spate, jante din aluminiu, motor electric şi… caroserie din fibră de carbon cu un coeficient aerodinamic de doar 0,24, adică la fel de mic ca la Tesla Model S.

Mai mult, el a instalat un sistem de iluminare cu LED-uri, un sistem audio şi o centură ca în scaunele avioanelor comerciale.

Lingziluo a desenat mai întâi maşinuţa în programele AutoCAD şi Solidworks, iar apoi a construit componentele la firma la care lucrează. Partea cea mai nebună este, însă, că decapotabila – în care încape doar un copil – ar fi capabilă să ajungă până la o viteză maximă de 130 km/h. Sună palpitant şi, în acelaşi timp, extrem de periculos, motiv pentru care inginerul a limitat viteza maximă la doar 5 km/h.

Iniţial, maşina pare să fi fost vopsită în negru, ca un roadster american din anii ’50, dar mai târziu a primit o schemă de culori inspirată din modelele de curse de anduranţă.

Se vede de la o poştă că întregul proiect a fost făcut cu foarte multă dragoste, dar şi foarte multă atenţie la detalii. Până la urmă, nici nu mai contează că preţul total al componentelor a fost de aproximativ 15.000 de dolari americani.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide