Oshkosh JLTV este noul „Humvee” şi, probabil, următoarea maşină a lui Schwarzenegger

Autor: Andrei Ştirbu 11 sept. 2015 Știri auto

Oshkosh JLTV a fost ales de către Pentagon pentru a transporta, pentru a proteja şi pentru a ajuta armata americană să împrăştie democraţie în lume în următorii ani. Contractul pentru următorul vehicul militar (care va înlocui bătrânul HMMWV) scoate din buzunarul bugetului Apărării americane nu mai puţin de 6,7 miliarde de dolari, în schimbul unei producţii iniţiale de 18.000 de unităţi.

Această sumă ar putea creşte simţitor, însă, ajungând să scoată din buzunarele americanilor nu mai puţin de 30 de miliarde de dolari – producţia iniţială poate şi probabil va fi suplimentată la nevoie. Conform Foxtrot Alpha, numărul ar putea creşte până la 55.000 de unităţi, livrate Armatei şi Marinei americane. 

Dar să-l cunoaştem pe următorul cărăuş blindat al Americii, cel cu nume care te duce cu gândul la Marele Deşert indian mai degrabă. Dar nu ar trebui. Oshkosh este denumirea oraşului din Wisconsin unde producătorul de vehicule blindate îşi are sediul central.  

Fiecare exemplar JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) va costa „mai puţin de” 399.000 de dolari americani în versiunea cu blindaj şi echipament militar, cu circa 180.000 de dolari mai mult decât un Humvee echipat full. Vehiculul militar va fi pus în mişcare de un V8 diesel Duramax de 6,6 litri – care în versiunea „civilă” de sub capotele lui Silverado sau GMC Sierra produce 403 cai-putere şi 1.037 de Newtoni-metru. Se pare că motoarele GM sunt pe placul Pentagonului – Humveeul avea sub capotă unităţi de origine similară.

Deocamdată asta este tot ce ştim despre vehiculul american reprezentant al păcii mondiale. Startul producţiei este planificat pentru 2018. Cât despre guvernatorul Terminator, este puţin probabil să-i convingă şi pe cei de la Oshkosh să creeze o versiune civilă a lui JLTV.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide