Permisul categoria B ar putea fi folosit şi pentru motocicletele uşoare

Autor: Diana Grigore 30 apr. 2019 Știri auto
Permisul categoria B ar putea fi folosit şi pentru motocicletele uşoare

Doi deputaţi PSD au depus în Parlament o propunere legislativă care prevede că permisul de conducere eliberat pentru categoria B va putea fi folosit şi pentru motocicletele cu cilindree maximă de 125 cm3, dacă persoana respectivă are 24 de ani şi permis categoria B de cel puţin doi ani.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost iniţiată de către deputaţii PSD Gabriel Petrea şi Alexandru Rotaru, informează Mediafax.

„În România legislaţia actuală nu prevede niciun amendament care să vină în sprijinul posesorilor de permis categoria B, în vederea obţinerii permisului categoria A1 mai facil. Aceste amendamente sunt specifice fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi se stabilesc local. Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane şi imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roţi, obligă la propunerea de soluţii alternative pentru asigurarea unei mobilităţi urbane optime la nivelul populaţiei. Sprijinirea utilizării de motociclete uşoare prin facilitarea obţinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluţiile alternative pentru asigurarea mobilităţii urbane”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Ei susţin că în multe ţări europene legislaţia care reglementează obţinerea permisului categoria A1, include amendamente care facilitează obţinerea acestei categorii dacă solicitantul posedă categoria B.

Printre avantajele amintite de cei doi social-democraţi se regăseşte şi fluidizarea traficului.

„Avantajele creşterii numărului de motociclete uşoare care se conduc cu permis categoria A, prin facilitarea obţinerii acestuia sunt: Creşterea gradului de mobilitate urbană pentru populaţie, cu implicaţii pozitive pentru economie şi confort; fluidizarea zonelor urbzane supraaglomerate; se rezolvă problema parcărilor, consum redus de combustibil şi reducerea poluării”, se mai arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Astfel, proiectul legislativ prevede completarea legii cu următorul articol:

„După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi permisul categoria B obţinut cu cel puţin doi ani în urmă”, potrivit iniţiativei legislative.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere şi vot, fiind prima Cameră sesizată.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide