Picnic de duminică… la 4×4

Autor: Oraan Mărculescu 12 iun. 2008 Știri auto

La inceput parea o joaca de copii...Circuitul de trial amenajat în apropierea oraşului Târgu Mureş părea, la prima vedere, o joacă de copii, cel puţin în ceea ce priveşte secţiunea Open. În urma tururilor demonstrative, se părea că singurii care urmau să se bucure de această duminică urmau să fie piloţii, bucuroşi că maşinile vor scăpa fără urme.

La Extrem s-a folosit intens troliulÎnsă lucrurile stau altfel în practică. Dacă la proba de la Open majoritatea concurenţilor au fost de acord că a fost un traseu prea uşor, practic o "plimbărică" de duminică, secţiuea de la Extrem a atras foarte repede mulţi spectatori. Punctul de maxim interes era un şanţ cu noroi întărit, pe care primele două maşini l-au trecut fără efort. Însă a treia maşină, un mastodont Mercedes G, a dat startul problemelor: practic, a "râmat" în asemenea hal şanţul, încât a fost nevoie de troliu pentru a ieşi la liman.

La Open a fost o plimare de duminica...Următoarele maşini au avut aproape toate aceeaşi soartă, cu excepţia a două echipaje, care nu au avut nevoie de troliu, reuşind să treacă prin propriile forţe, în uralele publicului entuziast şi… împroşcat din belşug cu noroi şi resturi de iarbă (subsemnatul a primit o bucată de pământ în moalele capului, dar măcar camera de filmat nu a fost atinsă). Culmea, una dintre maşini a reuşit să treacă de acest obstacol şi să termine cu un timp foarte bun, în ciuda faptului că jumătate din traseu a fost parcurs cu roata spate stânga dejantată.

ATV-istii au avut incercari serioaseCursa de la Standard nu a stârnit prea mare interes, magnetul fiind evoluţia ATV-urilor, pe acelaşi traseu pe care l-au avut maşinile de la extrem, dar pigmentat cu o probă de buşteni şi cauciucuri. Probă care s-a dovedit mult mai dificilă decât şanţul căruia i-au căzut victimă atâtea offroadere agresive: jumătate dintre ATV-uri au avut nevoie de intervenţia oficialilor pentru a ieşi din impas. Cu toate acestea, este clar că ATV-urile devin din ce în ce mai atractive, atât pentru spectatori, cât şi pentru amatorii de senzaţii tari. La Târgu Mureş nu a existat o probă dedicată şi motocicliştilor, însă trei temerari "s-au dat" în afara concursului, nelipsind căzăturile şi problemele la trecerea peste aceleaşi obstacole ca la ATV-uri.

Organizare foarte buna la Targu MuresPer total, etapa din 2008 de la Târgu Mureş a fost relativ calmă, organizatorii punând accentul pe aspectul tehnic al traseelor şi probelor speciale, în detrimentul spectacolului în stil "să rupem maşinile". Organizarea a fost foarte bună, iar numărul destul de mare al celor înscrişi în competiţie, precum şi spectatorii numeroşi de duminică demonstrează că offroadul este în plin proces de evoluţie de la hobby la sport. Mai multe informaţii despre această etapă, precum şi clasamentele finale vor fi în curând disponibile pe site-ul clubului Offroad Club Mureş. Pentru noi a contat mai mult prezenţa la eveniment şi captarea senzaţiilor acestui sport.

În zilele următoare vă oferim şi imagini filmate de la Offroad Mures Trophy 2008, pentru a vă face o idee cât mai completă despre ce înseamnă offroadul. Care merită văzut pe viu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide