Pilotul automat reduce consumul? Dacă da, cu cât?

Autor: ProMotor 12 ian. 2016 Știri auto
Pilotul automat reduce consumul? Dacă da, cu cât?

Maşina consumă mai puţin când funcţionează pe pilot automat?

Din nefericire, nu există un răspuns clar la această întrebare. Câteva studii independente spun că folosirea pilotului automat ar putea reduce consumul de carburant cu până la 14%, însă nu există suficiente date care să le susţină.

Pe de altă parte, accelerarea rapidă, urmată de frânare şi repetarea acestui ciclu într-un mod constant la drum întins creşte consumul cu până la 33%, potrivit Departamentului american de Energie. Deci, deşi este greu de cuantificat aportul adus, pilotul automat contribuie la reducerea consumului unei maşini.

Citeşte şi FOTO. Psihologie inversată sau glumă? Anunţul anului: ”Vând hoit din 2004” 

Citeşte şi GALERIE FOTO. ARO-ul lui Ceauşescu (B-01-PCR) este de vânzare. Află preţul şi detaliile tehnice ale maşinii

Citeşte şi 5 greşeli pe care le fac până şi cei mai experimentaţi şoferi

Pilotul automat sau tempomatul a fost inventat în 1948 de inginerul Ralph Teetor. El economiseşte carburant deoarece menţine viteza constantă, iar motorul foloseşte combustibilul într-un mod mai eficient.

„Când accelerzi sau reduci viteza constant, mai ales dacă o faci într-un mod brutal, foloseşti mai mult combustibil decât ar avea nevoie procesul natural al motorului, deci rezultatul este un consum ineficient al combustibilului. Dacă apeşi pedale brusc motorul primeşte mai mult carburant decât poarte arde eficient.

Pilotul automat adaptiv, care foloseşte o funcţie tip radar pentru a ajusta viteza maşinii astfel încât să păstreze o distanţă sigură faţă de maşina din faţă, contribuie şi el la reducerae consumului.

Citeşte şi 5 maşini premium second hand mai ieftine de 8.000 de euro

Sistemul urmăreşte constant situaţia traficului din faţă, spre deosebire de un şofer neglijent, care nu o face. Şoferii nu au pierdut niciun avantaj prin dezvoltarea sistemului de pilot automat, ba chiar au câştigat, deoarece poate fi folosit în diferite condiţii de trafic.

Un alt factor care ajută pilotul automat să contribuie la reducerea consumului este alegerea unei viteze mai reduse.

Totuşi, secretul este să ştii când să foloseşti pilotul automat. Pe un drum întins şi drept, sigur e o soluţie, însă în zone deluroase folosirea acestuia poate creşte consumul, deoarece motorul se va tura mai mult pentru a menţine viteza constantă.

Nu mai este nevoie să spunem că folosirea acestui sistem pe vreme rea, trafic aglomerat sau drumuri grele, precum cele cu serpentine, este o idee foarte proastă şi periculoasă.

Citeşte şi Cum să-ţi dezabureşti cel mai rapid parbrizul – Metoda NASA

Citeşte şi 7 lucruri pe care să NU le faci la volan, pe polei şi gheaţă

Citeşte şi „Cea mai sigură maşină din lume”, construită de dictatorul Gaddafi. Cum arăta „Racheta Libiană” – GALERIE FOTO

Citeşte şi FOTO. Cum încearcă un şofer să-şi vândă Loganul galben care ”nu a fost taxi”

Citeşte şi Au crezut c-au scăpat de dracu şi au dat de tac-su’!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide