Porsche detaliază volanul utilizat de prototipul 919 Hybrid la LeMans

Porsche vine în sprijinul teoriei conform căreia competiţiile de motorsport sunt doar o joacă extrem de seriosă, costisitoare şi super-tehnologizată cu ajutorul volanului instalat pe Porsche 919 Hybrid. Dacă aşa ceva se poate numi volan...

Porsche detaliază volanul utilizat de prototipul 919 Hybrid la LeMans Porsche detaliază volanul utilizat de prototipul 919 Hybrid la LeMans

Împătimiţii jocurilor pe console l-ar putea numi zeul joystick-urilor, însă cei de la Porsche îl compară cu un "computer în mâinile pilotului". Echipat cu mai multe butoane decât consola centrală a unei maşini obişnuite (nu suntem siguri însă că sunt mai multe decât în cazul lui Opel Astra - fie el şi OPC sau Opel Insignia pre-facelift), volanul are 24 de butoane şi întrerupătoare pe partea din faţă şi şase padele în partea din spate.

Acestora li se adaugă un ecran multifuncţional pe care pilotul primeşte informaţii în timp real care variază de la viteza de deplasare până la nivelul de încărcare al bateriilor Li-ion - pachet care alimentează un motor electric ce acţionează roţile din faţă, soluţie care îi oferă, temporar, tracţiune integrală lui Porsche 919 Hybrid.

Oficialii Porsche spun că butoanele folosite cel mai des sunt poziţionate pe marginile laterale ale volanului, pentru a putea fi uşor acţionate cu degetul mare. De exemplu, odată apăsat, butonul albastru (de pe "mânerul" drept) avertizează pilotul din faţă că urmează să fie depăşit - cu ajutorul a trei flash-uri scurte cu luminile din faţă -  iar butonul roşu, amplasat în partea opusă, pe "mânerul" stâng, oferă un aport temporar de performanţe pe durata depăşirii.

Pentru a face viaţa pilotului mai uşoară, Porsche a îmbrăcat fiecare buton într-un strat fluorescent care ajută vizual piloţii în timpul cursei care se desfăşoară constant la viteze foarte mari. Chiar şi aşa, cantitatea de informaţie care trebuie procesată în timp ce încerci să mergi cât mai repede şi să termini cursa pe primul loc este imensă, iar pentru asta, jos pălăria pentru cei din spatele volanului.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.