Preţul petrolului este în creştere

Autor: Andrei Nan 22 mai 2007 Știri auto
Preţul petrolului este în creştere

Militanţii au atacat luni o sondă petrolieră deţinută de Total, provocând o scurgere minoră, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că nu există răniţi sau pierderi de producţie.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa londoneză, era cotat, la ora 12:18 GMT, în creştere cu 72 de cenţi, la 70,14 dolari pe baril, după un maxim anterior de 70,29 dolari pe baril. Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 37 de cenţi, la 65,31 dolari pe baril.

Producţia de petrol a Nigeriei a scăzut cu o treime, pe fondul amplificării violenţelor, în special asupra instalaţiilor de producţie, după februarie 2006, iar unele regiuni au fost evacuate. Cotaţia ridicată a petrolului este determinată şi de activităţile Iranului în domeniul nuclear.

Un oficial iranian de rang înalt a declarat sâmbătă că au început lucrările de construcţie a primei centrale atomice de concepţie autohtonă, activitate care ar putea adânci disputele cu statele occidentale în domeniul programului nuclear al Iranului. În pofida problemelor de producţie din Nigeria, miniştrii Petrolului ai statelor din OPEC consideră că oferta de pe piaţă satisface cererea.

"Piaţa este foarte bine aprovizionată", a declarat ministrul Petrolului din Emiratele Arabe Unite, Mohammed al-Hamli.

Următoarea reuniune a OPEC referitoare la nivelul producţiei va avea loc la 11 septembrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide