Preţul petrolului este în creştere

Preţul petrolului a depăşit luni nivelul de 70 de dolari pe baril, după un atac al militanţilor din Nigeria asupra unei instalaţii de exploatare petrolieră, care a îngrijorat investitorii în privinţa siguranţei livrărilor de ţiţei.

Preţul petrolului este în creştere Preţul petrolului este în creştere

Militanţii au atacat luni o sondă petrolieră deţinută de Total, provocând o scurgere minoră, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că nu există răniţi sau pierderi de producţie.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa londoneză, era cotat, la ora 12:18 GMT, în creştere cu 72 de cenţi, la 70,14 dolari pe baril, după un maxim anterior de 70,29 dolari pe baril. Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 37 de cenţi, la 65,31 dolari pe baril.

Producţia de petrol a Nigeriei a scăzut cu o treime, pe fondul amplificării violenţelor, în special asupra instalaţiilor de producţie, după februarie 2006, iar unele regiuni au fost evacuate. Cotaţia ridicată a petrolului este determinată şi de activităţile Iranului în domeniul nuclear.

Un oficial iranian de rang înalt a declarat sâmbătă că au început lucrările de construcţie a primei centrale atomice de concepţie autohtonă, activitate care ar putea adânci disputele cu statele occidentale în domeniul programului nuclear al Iranului. În pofida problemelor de producţie din Nigeria, miniştrii Petrolului ai statelor din OPEC consideră că oferta de pe piaţă satisface cererea.

"Piaţa este foarte bine aprovizionată", a declarat ministrul Petrolului din Emiratele Arabe Unite, Mohammed al-Hamli.

Următoarea reuniune a OPEC referitoare la nivelul producţiei va avea loc la 11 septembrie.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.