Preţul petrolului se apropie de un declin

În ultimele două luni preţul barilului de petrol a scăzut de la 147 USD la 100 USD. Iar economiştii estimează că acesta va ajunge la 90 USD până la sfârşitul anului.

Preţul petrolului se apropie de un declin Preţul petrolului se apropie de un declin

Dacă în iulie preţul barilului atingea recordul de 147 USD la începutul lunii septembrie scădea până la 100 USD. Cu toate acestea întrunirea ţărilor membre ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) care a avut loc săptămâna trecută la Viena pare să pună beţe în roate acestei scăderi continue a barilului.

Decizia membrilor OPEC, printre care ţări precum Libia şi Iran, a fost de a reduce producţia de petrol cu până la 520.000 de barili pe zi. În condiţiile în care doar SUA consumă în prezent circa 800.000 barili/zi. Acestă decizie, care în concepţia OPEC este de fapt o raţionalizare a producţiei de petrol care să ducă la un consum mai eficient al aurului negru, este de fapt modul prin care membrele OPEC ţin ca barilul de petrol să nu scadă sub 100 USD. Până la sfârşitul anului preţul barilului ar mai putea scădea până la 90 USD conform analiştilor economici.

Dezvoltarea accelerată a surselor de energie alternativă din ultima vreme au dus la o echilibrare a preţului de petrol pe care ţările membre ale OPEC au pus stăpânire totală. Următoarele decizii pe care le va lua OPEC la următoarea întrunire din decembrie, cu toate că un factor decisiv în evoluţia preţului barilului îl va reprezenta şi dezvoltarea energiilor alternative. Însă nu doar OPEC este vinovat de preţurile mari ale combustibililor.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.