Preţul real pe care îl plătim la pompă e al treilea în top după unt şi ouă

Datele de la INS confirmă evoluţia preţului

Preţul real pe care îl plătim la pompă e al treilea în top după unt şi ouă Preţul real pe care îl plătim la pompă e al treilea în top după unt şi ouă

Institutul Naţional de Statistică a publicat creşterile de preţuri în raport cu luna trecută şi cu noiembrie 2016. Preţurile generale de consum au crescut cu 3.2% comparativ cu noiembrie 2016. Rata medie Vs. ultimele 12 luni calculată pe baza indicelui preţului de consum este 1%.

Dacă ouăle au ajuns să se scumpească atât de mult (+29% Vs. cotombrie 2017 şi 34% Vs. decembrie 2016) că sunt probabil mai avantajos de procurat pe Marte, iar untul e al doilea în topul creşterilor alimentare cu 7 procente raportat la luna trecută, celelalte produse alimentare – majoritatea lor – sunt la zero-virgulă creşteri comparativ cu octombrie. Comparativ cu noiembrie şi decembrie 2016 sunt creşteri de 3.8% medie atât pentru produsele alimentare, cât şi pentru cele nealimentare.  

Sunt foarte puţine aliemente al căror preţ a scăzut, printre care alimentele deja scumpe precum mierea sau cafeaua. Iar acestea două nu sunt produse vitale. Untul şi ouăle, zicem noi, cam sunt. Nici măcar amarul nu ţi-l mai încei ieftin. Ţuica a crescut şi ea cu 0.4%.

Dintre mărfurile nealimentare, combustibilii (motorină / benzină) au crescut cel mai mult. Cu 2.8% comparativ cu octombrie şi cu deja 4.8% !!! dacă ne raportăm la decembrie 2016. Ok, în valoare absolută, per litru, nu înseamnă mare lucru şi poate nici per rezervor (~45 litri). Gândiţi-vă însă la ce consum de mare tonaj e în toată România, în fiecare zi. Şi acum adăugaţi maşinile de pasageri care consumă şi ele volume importante. În România se consumă anual în jur de 6-6.5 milioane de tone de carburanţi, benzină, motorină şi GPL. Motorina reprezintă aproximativ 80% din consumul total de carburanţi.

Sau dacă tot credeţi că e puţin raportat la consumul individual şi procentual, gândiţi-vă ce înseamnă o creştere a ROBOR-ului cu 0.1% puncte sau cum o balanţă comercială de zero-virgulă câteva procente influenţează enorm economia unei ţări.  

Aşa că dacă ne gândim la cele aproape 5 procente cu care s-a modificat preţul benzinei într-un an de zile, o să înţelegem volumele capitale de bani atrase de la consumatorii de combustibil timp de un an.

Mărfurile nealimentare al căror preţ a scăzut nesimţitor sunt produsele electrocasnice. Marfa alimentară al cărei preţ a scăzut cel mai mult sunt citricele (portocale, lămâi, limes, mandarine etc.) – 6.5 procente. Comparativ cu decembrie 2016, preţul e însă mai mare cu 13.5%.

Autor Alexandru Banu

Sursă INS

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.