Preţurile carburanţilor la început de an

Autor: Cosmin Iordache 08 ian. 2008 Știri auto
Preţurile carburanţilor la început de an

Petrom şi Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piaţa românească, au scumpit la începutul acestui an motorina cu 0,03 lei/litru, iar subsidiara grupului rus Lukoil va vinde şi ea la preţuri mai mari, începând de marţi, atât motorina, cât şi benzina, conform Mediafax.

Cauza principală a acestei majorări de preţ este reprezentată de creşterea accizei de la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tonă la 325 euro/tonă. Totodată motorina cu conţinut de biodiesel nu va mai beneficia de o acciza redusă ca în trecut şi se va supune aceluiaşi nivel de taxare.

Petrom, compania controlată de grupul austriac OMV, a scumpit motorina cu 0,03 lei/litru, la 1 ianuarie, până la 3,74 lei, iar Rompetrol, preluată de curând de KazMunaiGaz din Kazastan, a urcat, luni, preţul unui litru de motorină tot cu 0,03 lei, la 3,76 lei.

Preţul motorinei, atât în cazul Petrom, cât şi în cel al Rompetrol, este mai mare decât majoritatea preţurilor benzinelor vândute de cele două companii. Benzinele ECO Premium 95, Premium fără plumb 95 şi OMV Carrera 95 sunt vândute de către Petrom la preţuri de 3,55 lei, 3,52 lei şi 3,62 lei/litru, mai mici decât preţul motorinelor Top Euro Diesel 4 (3,71 lei/litru), OMV Sprint Diesel (3,74 lei/litru) şi Euro Diesel 4 (3,63 lei/litru).

Consumul de motorină pe cap de locuitor în România se ridica, la începutul anului trecut, la 107,51 litri, faţă de nivelul de 81,1 litri în cazul benzinei, iar vânzările de autoturisme noi Diesel reprezintă aproximativ 43% din totalul de unităţi comercializate în România.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide