Preţurile carburanţilor la început de an

Preţul la pompă al motorinei a trecut de cel al benzinei, datorită majorării accizei pentru acest tip de carburant şi a cotaţiilor record înregistrate de petrol pe pieţele internaţionale.

Preţurile carburanţilor la început de an Preţurile carburanţilor la început de an
Petrom şi Rompetrol, cele mai mari companii petroliere de pe piaţa românească, au scumpit la începutul acestui an motorina cu 0,03 lei/litru, iar subsidiara grupului rus Lukoil va vinde şi ea la preţuri mai mari, începând de marţi, atât motorina, cât şi benzina, conform Mediafax.

Cauza principală a acestei majorări de preţ este reprezentată de creşterea accizei de la 1 ianuarie cu 5,6%, de la 307,59 euro/tonă la 325 euro/tonă. Totodată motorina cu conţinut de biodiesel nu va mai beneficia de o acciza redusă ca în trecut şi se va supune aceluiaşi nivel de taxare.

Petrom, compania controlată de grupul austriac OMV, a scumpit motorina cu 0,03 lei/litru, la 1 ianuarie, până la 3,74 lei, iar Rompetrol, preluată de curând de KazMunaiGaz din Kazastan, a urcat, luni, preţul unui litru de motorină tot cu 0,03 lei, la 3,76 lei.

Preţul motorinei, atât în cazul Petrom, cât şi în cel al Rompetrol, este mai mare decât majoritatea preţurilor benzinelor vândute de cele două companii. Benzinele ECO Premium 95, Premium fără plumb 95 şi OMV Carrera 95 sunt vândute de către Petrom la preţuri de 3,55 lei, 3,52 lei şi 3,62 lei/litru, mai mici decât preţul motorinelor Top Euro Diesel 4 (3,71 lei/litru), OMV Sprint Diesel (3,74 lei/litru) şi Euro Diesel 4 (3,63 lei/litru).

Consumul de motorină pe cap de locuitor în România se ridica, la începutul anului trecut, la 107,51 litri, faţă de nivelul de 81,1 litri în cazul benzinei, iar vânzările de autoturisme noi Diesel reprezintă aproximativ 43% din totalul de unităţi comercializate în România.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.