Preţurile pentru rovignetă vor fi modificate: unele aproape se dublează, altele scad

Preţurile pentru rovignetă vor fi modificate, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă care are drept scop armonizarea sistemului de taxare de pe şoselele româneşti cu cel din restul UE. Anumite categorii de maşini vor fi taxate aproape dublu, în timp ce pentru altele preţurile scad.

Preţurile pentru rovignetă vor fi modificate: unele aproape se dublează, altele scad Preţurile pentru rovignetă vor fi modificate: unele aproape se dublează, altele scad

Conform proiectului de ordonanţă de a Guvernului pentru modificarea ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, preţurile rovignetei se vor modifica pentru mai multe categorii de autovehicule, în special pentru camioane.

Cât va costa rovigneta conform proiectului de ordonanţă:

Tariful pentru rovignetă va rămâne nemodificat pentru autoturisme precum şi pentru autovehiculele de transport persoane sau autovehiculele pentru transport de marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Pentru maşinile de marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone, se aplică prevederile următoare, conform directivelor UE: tariful de utilizare cu valabilitate de 30 de zile nu trebuie să depăşească 10 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 7 zile nu trebuie să depăşească 5 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni, iar tariful de utilizare cu valabilitate de o zi este de 11 EURO şi nu trebuie sa depăşească 2 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni.

Impactul asupra preţului rovignetei pentru vehiculele de marfă este descris în tabelul de mai jos: preţul pentru o zi creşte de la 4 euro la 11 euro, abonamentele lunare sau trimestriale cresc pentru maşinile de marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone dar mai mică sau egală cu 7,5 tone, dar pentru categoriile de vehicule de marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone, abonamentele scad, în general.

Noile preţuri pentru rovignete, aşa cum au fost propuse în proiectul de ordonanţă

Proiectul de ordonanţă este încă în dezbatere publică, însă directivele UE sunt clare în privinţa raportului dintre tipurile de vignete, singurul lucru care se mai poate modifica fiind baza de calcul (taxa pe o zi).

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.