Preţurile pentru rovignetă vor fi modificate: unele aproape se dublează, altele scad

Autor: Adrian Mihălţianu 12 aug. 2015 Știri auto

Conform proiectului de ordonanţă de a Guvernului pentru modificarea ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, preţurile rovignetei se vor modifica pentru mai multe categorii de autovehicule, în special pentru camioane.

Cât va costa rovigneta conform proiectului de ordonanţă:

Tariful pentru rovignetă va rămâne nemodificat pentru autoturisme precum şi pentru autovehiculele de transport persoane sau autovehiculele pentru transport de marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Pentru maşinile de marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone, se aplică prevederile următoare, conform directivelor UE: tariful de utilizare cu valabilitate de 30 de zile nu trebuie să depăşească 10 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 7 zile nu trebuie să depăşească 5 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni, iar tariful de utilizare cu valabilitate de o zi este de 11 EURO şi nu trebuie sa depăşească 2 % din tariful de utilizare cu valabilitate de 12 luni.

Impactul asupra preţului rovignetei pentru vehiculele de marfă este descris în tabelul de mai jos: preţul pentru o zi creşte de la 4 euro la 11 euro, abonamentele lunare sau trimestriale cresc pentru maşinile de marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone dar mai mică sau egală cu 7,5 tone, dar pentru categoriile de vehicule de marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone, abonamentele scad, în general.

Noile preţuri pentru rovignete, aşa cum au fost propuse în proiectul de ordonanţă

Proiectul de ordonanţă este încă în dezbatere publică, însă directivele UE sunt clare în privinţa raportului dintre tipurile de vignete, singurul lucru care se mai poate modifica fiind baza de calcul (taxa pe o zi).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide