Prima ţară din Europa în care Volkswagen este obligat să plătească despăgubiri ca în SUA

Autor: ProMotor 20 iun. 2019 Știri auto
Prima ţară din Europa în care Volkswagen este obligat să plătească despăgubiri ca în SUA

O instanţă din Praga a decis că un număr de proprietari cehi de modele Skoda şi Volkswagen au dreptul la compensaţii de 533 de milioane de coroane (23,3 milioane de dolari) în urma scandalului emisiilor maşinilor grupului Volkswagen.

Procesul a fost lansat de organizaţia Safe Diesel în numele a 2.435 de persoane. Organizaţia a fost creată să reprezinte în instanţă proprietarii.

Decizia, prin care Volkswagen este obligată să plătească întreaga sumă, poate fi atacă cu apel. Constructorul german a anunţat deja că o va ataca.

Avocatul Safe Diesel a spus că decizia este o premieră în Europa şi că organizaţia a reuşit să obţină pentru clienţii din Cehia aceleaşi compensaţii ca în SUA.

Volkswagen a recunoscut în septembrie 2015 că a înşelat testele de emisii diesel din Statele Unite. Compania a plătit peste 27 de miliarde de euro în penalităţi pentru folosirea unui sistem software care masca nivelul excesiv de emisii produs de maşinile sale.

Decizia din Praga, luată pe 22 martie, a fost luată fără o audiere în instanţă pentru că grupul Volkswagen nu s-a opus solicitări Safe Diesel până la o dată stabilită de instanţă. Conducerea Volkswagen credea că acţiunea în instanţă va fi respinsă.

Skoda a fost parte din proces, însă a venit cu propria poziţie, iar acea parte din proces este încă fără decizie. Constructorul ceh deţinut de grupul Volkswagen a respins toate acuzaţiile şi a continuat să spună că proprietarii vehiculelor afectate nu au avut de suferit.

În Cehia a existat 165.000 de maşini afectate de scandalul emisiilor Dieselgate.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide