Prima victorie pentru maşina Google fără şofer: o lege dedicată!

Nu a trecut prea mult timp de când cei de la Google s-au apucat să testeze tehnologiile pentru maşinile autonome. Iar acum americanii deja au dat o lege în favoarea acestor maşini. Să fie vorba de un indiciu clar pentru viitorul transportului rutier?

Prima victorie pentru maşina Google fără şofer: o lege dedicată! Prima victorie pentru maşina Google fără şofer: o lege dedicată!

În 2010, echipa responsabilă de proiectul Google Street View s-a apucat să testeze maşini Toyota Prius... autonome. Mai mult sau mai puţin autonome, de fapt, fiind vorba despre testarea intensivă a unor sisteme electronice al căror scop este de a înlocui şoferul.

Până la această oră au fost parcurşi un sfert de milion de kilometri cu aceste maşini, rezultatele obţinute fiind mai mult decât mulţumitoare. Cu alte cuvinte, inginerii Google au demonstrat că sistemele lor cu radare, camere de filmat şi diverşi senzori sunt suficient de sigure pentru a permite unei maşini să se conducă singură în condiţii reale de trafic.

Prin urmare, în urma unui puternic lobby al gigantului Google, statul Nevada a dat prima lege care permite accesul pe drumurile publice a aşa-numitelor "driverless cars" (maşini fără şofer). Deocamdată, este permisă circularea acestor maşini doar în condiţii de trafic fluid, cum ar fi autostrăzi sau centurile de ocolire ale oraşelor.

Însă, în viitorul apropiat, atât specialiştii Google, cât şi analiştii din domeniul transportului rutier, consideră că "driverless cars" vor fi capabile să facă faţă fără probleme situaţiilor de trafic aglomerat din oraşe. Mai mult, studiile şi testele reale arată că riscurile de producere a unor accidente sunt considerabil mai mici în cazul maşinilor care se conduc singure.

Prin urmare, se pare că Google a găsit un răspuns satisfăcător marilor probleme cu care se confruntă în ultima perioadă americanii: alcoolul la volan sau folosirea sms-urilor şi internetului de către şoferi în timp ce aceştia conduc. În plus, gigantul american consideră că, foarte curând, aceste sisteme autonome dezvoltate de Google vor însemna un business extrem de profitabil.

Se pare că ideea SF de acum câţiva ani, cu maşinile care se vor conduce singure, a devenit foarte rapid realitate, şi alţi constructori, precum Volkswagen cu Temporary Auto Pilot, intrând deja în acest "joc". Un joc blamat de mulţi şoferi actuali.

Voi de partea cui sunteţi?

SUNTEŢI DE ACORD CU MAŞINILE CARE SE CONDUC SINGURE?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.