Profituri record la Shell și BP

Prețul carburanților a crescut continuu în ultimul timp pe motivul creșterii barilului de petrol, dar iată că nici procesatorii nu o duc rău.

Profituri record la Shell și BP Profituri record la Shell și BP
Shell și BP sunt două dintre cele mai mari companii petroliere din Europa ce au raportat profituri record pentru primul trimestru al acestui an. Shell a reușit performanța în primele trei luni ale lui 2008 să-și crească profitul net cu 25%, pănă la fabuloasa sumă de 9,08 miliarde de dolari. Nici BP nu o duce mai rău, cu o creștere de 63% până la 7,62 de miliarde. Și cifrele de afaceri au crescut, cu 44% la BP până la 89,2 miliarde de dolari și cu 55% până la 114 miliarde în cazul Shell.

Situația este asemănătoare în SUA, unde ConocoPhillips, al treilea mare producător a raportat o creștere de 17% a profitului, raporturi în același trend fiind așteptate și de la primii doi clasați, Exxon Mobil și Chevron. În condițiile creșterii cererii de combustibil aceste profituri record sunt previzibile, însă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă cu privire la dependența față de combustibilii derivați din petrol și implicit de industria extractoare și prelucătoare. Poate o penetrate mai puternică a modelelor electrice ar duce la o limitare a manavrelor de voie efectuate acum de mai marii producători de combustibili, însă până atunci prețul petrolului nu mai are nici un motiv să scadă.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.