Se cere suspendarea permisului timp de 90 de zile, dar şi amenzi mai mari, pentru depăşirea neregulamentară

Autor: ProMotor 08 iul. 2019 Știri auto
Se cere suspendarea permisului timp de 90 de zile, dar şi amenzi mai mari, pentru depăşirea neregulamentară

Un deputatul PNL a depus la Senat un proiect care prevede creşterea sancţiunilor între 9 şi 20 de puncte amendă plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile pentru depăşire neregulamentară sau conducerea sub influenţa alcoolului, scrie Gândul.info.

Iniţiativa legislativă a liberalului propune modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În prezent legea spune că depăşirea neregulamentară sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice prevede sancţiuni încadrate în clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte amendă plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Sancţiuni mai aspre pentru şoferi

Florin Roman propune, prin proiectul de lege, ca pentru depăşirea ilegală sau conducerea sub influenţa alcoolului să fie prevăzute sancţiuni încadrate în clasa a IV-a, şi anume de la 9 la 20 de puncte amendă şi suspendarea permisului auto timp de 90 de zile.

„România ocupă în continuare un neonorant loc 1 în statistica europeană referitoare la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, conform datelor oficiale. La nivel european, această situaţie este de-a dreptul alarmantă iar în acest sens se urmăreşte identificarea unui set de metode pentru a reduce la jumătate numărul victimelor la nivel european. La nivel naţional avem aprobată Hotărârea nr. 755/2016 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru siguranţa rutieră pentru perioda 2016-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea, un document strategic care trasează direcţiile de acţiune în sensul sporirii gradului de siguranţă în traficul rutier, iar una dintre aceste direcţii vizează îmbunătăţirea legislaţiei şi a controlului respectării acesteia”, arată deputatul PNL, în expunerea de motive a proiectului.

„Nerespectarea regulilor privind depăşirea şi condusul sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune sunt mai aspru sancţionate. În cazul nerespectării regulilor privind depăşirea se propunerea trecerea într-o clasă superioară de sancţionare de la amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, la sancţionarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, mai arată sursa citată.

De asemenea, în cazul condusului unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, se propune ca sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce să se dispună pentru o perioadă de un an de zile.

Pe legislaţia actuală perioada maximă de suspendare este de 90 de zile

Iniţiativa legislativă prevede introducerea unei noi litere la articolul 102 din OUG 195/2002, cu următorul cuprins: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă previzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai următoarele fapte: f) nerespectarea regulilor privind depăşirea”.

Totodată, mai este introduce în actul normativ un articol nou, 102¹, care are cuprinsul: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării excercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 1 an de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de a conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”.

Liberalul susţine că reducerea numărului de accidente reprezintă un obiectiv asumat la nivel de documente oficiale, efectele campaniilor de prevenţie sunt limitate dacă ele nu sunt dublate de o legislaţie fermă.

„Schimbarea comportamentului la volan se poate obţine prin combinarea celor două pârghii de acţiune – campanii de prevenţie şi conştientizarea pericolului conducerii sub influenţa alcoolului şi a încălcării regulilor de circulaţie, precum şi intervenţii asupra legislaţiei în domeniu”, conchide Florin Roman, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide