ProMotor News: BELAZ 75710, cel mai mare camion din lume, este un fel de Opel Ampera

Şi aici, desigur, nu ne referim la interiorul futurist sau la cât de silenţios şi de confortabil este...

Maşinăria despre care vom vorbi în cele ce urmează se numeşte Belaz 75710 şi provine - surpriză! - din Belarus. Belaz este un producător de camioane de carieră. Iar 75710 este cel mai nou produs al său. Şi, totodată, cel mai mare camion de carieră din lume.

Practic, ne este greu să alegem cu ce să începem, pentru că oricare cifră reprezentativă pentru acest bloc metalic mişcător este absolut fenomenală. Aşa că o să începem cu altceva decât cifre: o să explicăm analogia cu Opel Ampera. 

Aici poţi citi testul ProMotor cu Opel Ampera

Belaz 75710 se foloseşte de acelaşi tip de sistem de propulsie pe care Opel Ampera l-a promovat: maşinăria se urneşte folosindu-se de patru motoare electrice (dispuse câte unul la fiecare roată), iar motoarele termice sunt folosite doar pentru a alimenta acumulatorii electrici. Da, spre deosebire de Opel Ampera, Belaz 75710 are două motoare termice. 

Mai exact, două V16-uri diesel care produc, fiecare, câte 2.332 de cai-putere şi 9.313 Newtoni-metru de cuplu motor. Acestea alimentează cele patru motoare electrice - care livrează, fiecare, câte 1.632 de cai-putere. Înmulţeşte cu patru şi vei dispune de 6.526 de cai-putere. Electric.

Aşadar, este cea mai mare maşinărie electrică din lume. Şi când spunem mare, ne referim la 810-tone-mare. Are 20,6 metri lungime, 9,8 metri lăţime şi 8,1 metri înălţime. Sistemul de propulsie electric îi conferă tracţiune integrală şi o viteză maximă de 64 de kilometri la oră „la gol”. Iar când este pus la treabă, Belaz 75710 poate căra până la 450 de tone.

... şi, demn de menţionat, are „dimensiuni compacte”

Dacă nu eşti sătul de cifre mari, găseşti aici un .pdf cu toate detaliile tehnice

Sursa: Autoevolution

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.