Punctul-amendă cu două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, valoarea ...

Punctul-amendă cu două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi Punctul-amendă cu două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi

Conform unei propuneri legislative, punctul-amendă ar putea avea două valori: una pentru pensionari şi una pentru oamenii activi. În condiţiile în care valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea acestuia pentru oamenii activi, cei ieşiţi la pensie se vor „bucura” de amenzi rutiere mai mici decât angajaţii, informează Avocatnet.ro

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, urmăreşte schimbarea modului în care se calculează valoarea punctului-amendă. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura preşedintelui ţării şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcţie de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajaţi) şi una pentru cei retraşi din activitate (pensionari).

Concret, proiectul de act normativ propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajaţi să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.

În contextul în care valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul anului la 1.900 de lei, valoarea punctului-amendă pentru angajaţi ar putea fi de 190 de lei şi dacă ţinem cont de valoarea punctului de pensie din acest moment (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei.

În 2018 punctul-amendă este plafonat la 145 de lei.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.