RAR avertizează şoferii: Atenţie la foliile montate pe geamurile maşinii

Autor: ProMotor 25 iun. 2019 Știri auto
RAR avertizează şoferii: Atenţie la foliile montate pe geamurile maşinii

Registrul Auto Român a transmis şoferilor un mesaj pe Facebook în care îi sfătuieşte să aleagă cu grijă folii pe care le montează pe geamuri, dar şi locul în care fac această operaţiunie.

RAR explică şoferilor condiţiile care trebuie respectate, fiind vorba de caracteristicile foliilor, unitatea service şi suprafeţele pe care au voie să le acopere.

Totodată, RAR reaminteşte că anumite maşini au geamurile laterale tratate şi aceastea oferă deja o transparenţă mai mică, deci trebuie luat în considerare acest lucru de către şoferi.

Mesajul integral RAR:

Din cauza căldurii din timpul verii, care poate face ca în interiorul unui autovehicul staţionat temperatura să ajungă şi la 60 de grade Celsius, mulţi şoferi aleg să monteze folii pe geamurile maşinii. Rolul lor este să reflecte lumina, razele solare şi chiar să reţină radiaţiile UV, dar trebuie să luaţi în calcul şi prevederile legislaţiei înainte de a lua decizia potrivită.

Legislaţia din România a fost actualizată pentru a se alinia la standardele europene şi prevede câteva reguli. Mai jos, le vom prezenta pe cel mai importante.

1. Elementele sau procedeele de diminuare a transparenţei geamurilor trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate, care sunt obligate să elibereze după montaj certificatul de conformitate (identifică tipul foliei, vehiculul şi atelierul) şi certificatul de garanţie.

2. Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 70%. Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta. În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul de vizibilitate principal. Pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu există impusă o limită a gradului minim de transparenţă, însă dacă acestea au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul iniţial de omologare, se urmăreşte ca stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni.

3. Foliile pot fi montate pe toate geamurile autovehiculelor, cu exceptia parbrizului, dar numai dacă sunt respectate condiţiile de montaj menţionate la punctul 1 şi numai dacă este asigurată transparenţa minimă precizată la punctul 2.

ATENŢIE!
Multe dintre maşini sunt dotate de producător cu geamuri laterale tratate, care au o transparenţă de 75-85%. Luaţi în calcul acest aspect atunci când optaţi pentru montarea foliilor pe geamurile laterale din faţă.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide