RCA 2015: Modificări ale politicii asigurărilor auto obligatorii RCA

Autor: Andrei Ştirbu 04 aug. 2014 Știri auto
RCA 2015: Modificări ale politicii asigurărilor auto obligatorii RCA

Veşti bune pentru şoferi: autorităţile doresc să impună pentru 2015 ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent dacă vinovatul îşi permite sau nu să plătească daunele. S-au propus o serie de măsuri care obligă asiguratorii să devină solvabili şi să nu mai existe, astfel, situaţii în care păgubiţii să aştepte cu lunile pentru a-şi primi despăgubirile. De asemenea, asiguratorii vor trebui să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, care nu poate depăşi 10% din primele încasate pe acest segment.

În detaliu, asiguratorii care emit poliţe RCA vor deţine pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3.

De asemenea, ASF va obliga asigurătorii să menţioneze comisionul de intermediere pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

„Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asigurătorului, sau în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării”, se precizează în proiect.

O altă propunere a instituţiei vizează tarifele de primă pentru RCA, care vor fi modificate după minimum 6 luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Citeşte aici ce măsuri mai sunt pregătite de autorităţi, conform Mediafax.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide