RCA mai scump pentru şoferii cu amenzi

Conform ASF, şoferii care au amenzi contravenţionale sau infracţiuni comise la volan ...

RCA mai scump pentru şoferii cu amenzi RCA mai scump pentru şoferii cu amenzi

 


Conform unui proiect al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şoferii care au amenzi contravenţionale sau infracţiuni comise la volan ar putea plăti un preţ mai mare pentru o poliţă RCA, informează Profit.ro.

“Instituţia susţine continuarea demersurilor ASF pe lângă Poliţia Română, astfel încât, în procesul de subscriere, societăţile de asigurare autorizate să practice asigurări auto să aibă acces la informaţii limitate privind cazierul de conducător auto al clienţilor. Considerăm că informaţiile privind anumite contravenţii aplicate în trafic şoferilor, obţinute în urma exprimării acordului expres al acestora, ar putea fi utile societăţilor de asigurare în procesul de evaluare a riscului, astfel încât prima de asigurare să reflecte cât mai fidel riscul asociat”, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei citat de Profit.ro.

Consiliul Concurenţei recomandă ca la emiterea poliţei RCA proprietarul maşinii asigurate să fie obligat să declare toţi şoferii uzuali ai acesteia, iar în cazul producerii unui accident auto de către un şofer nedeclarat, proprietarul să fie penalizat. 

În raportul mai sunt specificate unele ”comportamente inadecvate” în rândul şoferilor tineri, care, pentru a plăti mai puţin, îşi înmatriculează vehiculele pe numelor unor rude mai în vârstă.

De asemenea, înmatricularea maşinilor în zone rurale, deşi acestea sunt folosite la oraş, este un alt tip de comportament care ”distorsionează sistemul asigurărilor RCA, deformând profilul de risc al unor grupuri de asiguraţi şi aducând atingere intereselor acestora prin creşterea primelor de asigurare”.


Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.