Record de autonomie pentru maşini electrice de zi cu zi

Iată că, încet, temerile clienţilor referitor la autonomia scăzută a maşinilor electrice sunt demontate de producătorii de baterii. Recent, în Germania s-a înregistrat un nou record de autonomie pentru maşini electrice.

Deşi în luna mai, un club auto din Japonia a înregistrat o autonomie de 1.000 km cu o maşină electrică cu o singură încărcare de curent electric, performanţa japonezilor nu este considerată una practică, deoarece vorbim de o maşină special concepută pentru această încercare şi care nu poate fi utilizată în condiţii de zi cu zi, de un şofer obişnuit.

Germanii, însă, au luat în considerare în primul rând acest aspect: o maşină electrică pe care să o poţi folosi ca orice altă maşină convenţională din zilele noastre. Prin urmare, compania DBM Energy, din Berlin, a pus la punct un set de baterii litiu-metal-polimer, pe care le-a montat pe un Audi A2.

Motorul cu ardere internă al maşinii a fost schimbat cu unul electric, însă, în rest, echipamentul maşinii a rămas acelaşi: 4 locuri, portbagaj încăpător, aer condiţionat, instalaţie audio, airbaguri şi ABS sau scaune încălzite. Prin urmare, o maşină echipa corespunzător standardelor actuale de confort şi siguranţă. Singura limitare a maşinii este viteza maximă, limitată la 130 km/h.

Proiectul a fost sprijinit şi de Ministerul Economiei, beneficiind, în Germania, de o promovare susţinută. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate: maşina a parcurs, cu o singură "alimentare" cu energie electrică, 605 kilometri, pe un traseu între Munchen şi Berlin. Ceea ce reprezintă un adevărat record de autonomie pentru maşinile electrice destinate uzului cotidian.

Performanţă cu atât mai apreciabilă cu cât, în acest moment, cele aproape 3.000 de maşini electrice aflate în funcţiune în Germania (majoritatea fiind parte a unor programe pilot) nu depăşesc o autonomie de maximum 300 km.

Guvernul german doreşte ca, până în 2020, pe şoselele Germaniei să circule cel puţin un milion de maşini electrice, momentan fiind date în funcţiune circa 2.500 de staţii de alimentare cu energie electră.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.