Record de consum la Shell Eco Marathon: 0,09 litri/100 km

Un nou record de consum (pentru o maşină dotată cu motor cu ardere internă) a fost înregistrat în cadrul cursei anuale Shell Eco Marathon, încheiată recent în America de Nord. Cum a fost posibil?

Record de consum la Shell Eco Marathon: 0,09 litri/100 km Record de consum la Shell Eco Marathon: 0,09 litri/100 km

În primul rând, trebuie remarcat că nu vorbim de maşini de serie mare, ci de unele create special pentru cursa Shell Eco Marathon, unde au participat în acest an 62 de maşini electrice, hibrid şi cu motoare cu ardere internă. De fapt, mai bine spus concepte de vehicule unicat.

În acest an, în categoria "maşini cu combustie internă" s-a înregistrat o valoare record pentru consumul mediu: 0,09 litri/100 km. Mai exact, vehiculul conceput de studenţii canadieni de la Universitatea Laval (Quebec) a parcurs 1.100 km cu un singur litru de combustibil. Ceea ce înseamnă cu 120 km mai mult decât parcursul de anul trecut realizat cu un vehicul similar, construit de aceeaşi echipă.

Mai aproape de maşinile de serie este cea denumită "urban concept", vehiculele utilizând motoare de serie mare, cu foarte puţine modificări tehnice. Ei bine, echipa studenţilor de la Universitatea din Louisiana a reuşit să obţină cu maşina concepută de ei un consum excelent: 0,35 litri/100 km - cu alte cuvinte, au parcurs cu un singur litru de combustibil circa 280 km.

Un mare rol în obţinerea acestor "consumuri de pipetă" l-a jucat aerodinamica vehiculelor, precum şi folosirea unor materiale care să asigure o masă cât mai scăzută maşinii. Practic, astfel de curse ne demonstrează că, pentru a consuma cât mai puţin, este nevoie de eforturi extrem de mari, deci costisitoare.

În plus, credeţi că maşina care consumă 0,09 litri/100 km poate răspunde necesităţilor noastre zilnice?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.