Red Bull Romaniacs 2010 a ajuns la final

Neozeelandezul Chris Birch a câştigat cea de a şaptea ediţie a competiţiei considerate a fi cel mai dificil raliu hard-enduro din lume.

Red Bull Romaniacs 2010 a ajuns la final Red Bull Romaniacs 2010 a ajuns la final

Pilotul KTM a avut nevoie de 28h17min31sec să parcurgă cei aproximativ 1.000 de km de hard enduro ai traseului clasei PRO. Al doilea rider al clasei PRO, care a rezistat condiţiilor extreme îngreunate de ploaie şi şi-a depăşit limitele reuşind să câştige o etapă după ce într-una din zile a fost nevoit să îşi schimbe motorul, este Graham Jarvis. Britanicul şi al său Sherco au parcurs traseul în 28h46min12sec, Jarvis reuşind în penultima zi să recupereze cele două ore de penalizare primite în ziua a doua când s-a confruntat şi cu probleme la motor.

Al treilea rider pe podiumul clasei PRO a fost Andreas Lettenbichler, câştigătorul ediţiei 2009. Paul Bolton a izbutit să încheie raliul pe locul patru, chiar dacă în ultima zi s-a accidentat destul de rău în timpul unei coborâri crezând iniţial că şi-a fracturat umărul. Chiar dacă s-a aflat la prima participare, Jade Gutzeit a reuşit să termine cu al cincelea timp Red Bull Romaniacs. Sudafricanul a reuşit să îl devanseze pe conaţionalul său Darry Curtis (locul 8), un rider cu mult mai multă experienţă când vine vorba de rulat în condiţiile din România.

Mani Gyenes, singurul rider care a luat startul şi a terminat toate cele şapte ediţii ale Red Bull Romaniacs, s-a clasat pe locul nouă la clasa PRO. Sătmăreanul, care pilotează în prezent pentru Vectra Racing, a câştigat în 2005 şi 2006 raliul la clasa Expert, iar în 2009 s-a clasat al doilea la Expert Single.După ce a ajuns la finiş, Mani a recunoscut că pentru o mai bună clasare în categoria PRO la Red Bull Romaniacs are nevoie de un antrenament special şi că pentru 2011 va trebui să găsească o soluţie pentru a îmbina antrenamentele pentru Dakar şi Campioantul Mondial de Rally-Raid cu cele pentru competiţii de extrem enduro cum ar fi Red Bull Romaniacs.

Marea pierdere înregistrată în acest an la clasa PRO a fost abandonul lui Taddy Blazusiak. Câştigător de patru ori al Erzberg Rodeo, polonezul s-a accidentat la umăr în prima zi în munţi şi a fost nevoit să se retragă, recunoscând în acelaşi timp că nu este un fan al competiţiilor pe gps şi că Red Bull Romaniacs este într-adevăr cea mai dură competiţie de enduro din lume şi trebuie să rezişti ore întregi pe motocicletă în fiecare zi.

În ceea ce îi priveşte pe riderii români, pe lângă locul 9 obţinut de Mani Gyenes în clasamentul categoriei PRO (clasa cu cel mai dificil traseu) de remarcat este locul 1 obţinut de Lucian Neaga la clasa Hobby Singel. Piteşteanul, recunoscut pentru escapadele de snowboard freeride, a suprins prin evoluţia sa pe motocicletă reuşind să îşi creeze un avantaj confortabil chiar din prima zi. Lucian a fost unul din puţinii rideri care au ajuns la finişul primei zile având în vedere că ploaia care a căzut a făcut ca cel mai greu traseu din această ediţie să devină aproape impracticabil.

Dani Oţil şi Krisztian Nagy - TipTil Team - au reuşit, în ciuda problemelor tehnice avute în ziua a treia când ambiilor le-a cedat ambreiajul, să termine Red Bull Romaniacs. Aflaţi la a doua participare, cei doi şi-au îmbunătăţit performanţa comparativ cu 2009 reuşind în acest an să fie clasaţi pe locul 7 la Hobby Team.

Clasările riderilor români de la Red Bull Romaniacs 2010

Mani Gyenes - locul 9 clasa Pro

Paul Harpa - lcoul 8 clasa Expert Single

Paul Frăţilă - locul 9 clasa Expert Single

Cristinel Babeş, Călin Răducu - locul 4 clasa Expert Team

Romeo Dunca, Ioan Tara - locul 6 clasa Expert Team

Răzvan Avramescu - locul 7 clasa Hobby Single

Laurenţiu Nedelcu - locul 25 clasa Hobby Single

Dani Oţil, Krisztian Nagy - locul 7 clasa Hobby Team

Red Bull Romaniacs 2010 în cifre

165 - piloţi la start

32 - ţări din care au fost prezenţi concurenţii

400 - nr persoanelor care au lucrat la realizarea ediţiei din 2010

40 tone - carburant utilizat

400 - litri de ulei utilizaţi

60 - jurnalişti acreditaţi (atât din media naţională cât şi din media internaţională)

5 - nr. ţărilor din care provin track managerii (Africa de Sud, Danemarca, Germania, Olanda, România)

12 - nr. lunilor necesare pentru crearea unei ediţii de Red Bull Romaniacs

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.