Renault Laguna 3 – Crash test la 80 de km/h

Autor: Oraan Mărculescu 23 aug. 2008 Știri auto

Renaul se laudă cu cea mai sigură gamă de autovehicule. Laguna 2 a fost primul model ce a luat 5 stele la testele EuroNCAP iar Laguna 3 a înregistrat unul din cele mai bune rezultate din istoria organizaţiei europene de crash-teste. Având în vedere însă că majoritatea noilor modele au început deja să ia 5 stele, se observă lesne limitarea de care dă dovadă metodologie de testare.

Soferul la 65 si 80 de km la oraCei 65 de km/h se dovedesc un prag uşor de atins de multe maşini, astfel că ridicarea vitezei de impact este aproape impetuos necesară. ADAC a vrut să vadă cum se comportă o maşină la o un impact cu o viteză mai mare: 80 km/h. Si rezultatele au fost aşa cum se aştepta orcine: mai proaste. Energia ce a trebuit disipată a fost cu 50% mai mare, astfel încât zonele de amortizare au fost solicitate la maxim. Uşa de la şofer s-a deschis cu greu, dar a putut fi accesată fără intervenţia uneltor de descarcerare. Deşi airbagurile s-au deschis la timp şi pretensionarea a funcţionat corect, nemţii afirmă că pieptul şoferului a atins volanul, iar bordul deplasat ar fi putut să cauzeze leziuni la nivelul picioarelor.

În cazul pasagerului echipamentele de siguranţă şi-au făcut datoria, dar deceleraţia puternică a dus la atingerea cu capul a bordului, chiar dacă majoritatea energiei a fost absorbită de impact. Chiar şi în acest caz, materialul moale al bordului a dus la un impact nu foarte puternic. În schimb genunchii au atins uşa torpedoului. În ceea ce priveşte copiii, presiunea aplicată corpului a fost semnificativ mai mare, lucru cauzat exclusiv de viteza mai mare de impact.

Concluzia germanilor de la ADAC este însă clară: riscurile de rănire cresc considerabil, chiar dacă la prima vedere o creştere în viteză de 16 km/h nu pare mare lucru. Însă energia cinetică creşte cu pătratul vitezei, iar acest lucru se vede. Oficialii de ADAC sunt de părere că producătorii auto trebuie să lucreze mai mult la siguranţa pasivă, dar să o dubleze cu una activă mai bună: frâne mai eficiente şi introducerea ESP-ului în serie, pentru evitarea accidentelor sau măcar diminuare vitezei de impact.

Skoda Superb la 64 de km/hCe uită germanii să precizeze, este faptul că rănile suferite de ocupanţii maşinii nu sunt atât de grave încât să se înregistreze decesul acestora, iar cel mai probabil, rezultatul ar fi fost asemănător la maşini cu rezultate asemanătoare la testele EuroNCAP. Nu putem să nu remarcăm însă faptul că, deşi existau numeroase modele germane cu 5 stele, cei de la ADAC au ales o maşină non-germană pentru un asemenea test. Ataşăm totuşi o poză cu rezultatul înregistrat de Skoda Superb în 2003. Laguna în 2008 la o viteză de 80 de km/h are rezultate asemănătoare, dacă nu chiar mai bune, cu modelul pseudo-german de acum 5 ani, dar la 64 de km/h. Evoluţia este semnificativă în timp.

Şi având în vedere dovezile clare de "imparţialitate" din trecut, precum rezultatele diferite obţinute de Logan la ei (mai proaste evident), comparativ cu EuroNCAP sau faptul că pe site-ul ADAC la poza cu avariile la nivelul pasagerului este trecută tot aceea de la şofer, semnitificativ mai colorată, nu ar fi exclus ca la un viitor test cu Laguna 3 al organizaţiei europeane rezultatele să fie altele. Că aşă-i în tenis.

PS. Dacă aşa a ajuns o maşină de 5 stele, imaginaţi-vă cum s-ar comporta una de 3 stele sau mai puţin. Ori una chinezească.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide