Reuters: Mai multe state europene se pregătesc să ceară constructorilor rechemări ale modelelor diesel

Autor: Marius Vișan 03 dec. 2018 Știri auto
Reuters: Mai multe state europene se pregătesc să ceară constructorilor rechemări ale modelelor diesel

Mai multe modele de automobile diesel aparţinând unor constructori diferiţi vor fi rechemate în câteva ţări europene, pe fondul suspiciunilor că producătorii au manipulat testele de poluare sau plănuiau să facă acest lucru, informează Gandul.info

Printre modelele în cauză se află Nissan Juke, Renault Captur şi Renault Kadjar în Franţa, un model Suzuki în Olanda şi Fiat 500x în Italia.

Producătorii auto nu au comentat informaţia.

Ministerul Transporturilor din Germania a anunţat luna trecută că a decis rechemarea a 100.000 de autovehicule Opel în cadrul unei investigaţii privind emisiile poluante.

Volkswagen, afectat deja de DIESELGATE

Constructorul auto Volkswagen a fost chemat în luna septembrie de investitori, care cer despăgubiri de 9,2 miliarde de euro, spunând că executivii ar fi trebuit să informeze acţionarii mai devreme despre impactul pe care scandalul privind emisiile de gaze l-ar avea asupra companiei, relatează Reuters.

Investitorii au declarat că Volkswagen nu şi-a îndeplinit obligaţia de a informa acţionarii despre impactul financiar pe care l-ar putea avea scandalul asupra companiei, care a devenit public numai după ce Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) a emis o „notificare a încălcării”, la data de 18 septembrie 2015.

Părţile implicate caută o compensaţie pentru o scăderea preţului acţiunilor companiei, declanşat de scandalul care a izbucnit în septembrie 2015 şi a costat până în prezent 27,4 miliarde de euro reprezentând sancţiuni şi amenzi.

Acţiunile producătorului auto au pierdut până la 37% din valoare în zilele în care autorităţile au expus probele privind nivelurile ilegale de poluare emise de autovehiculele diesel produse de Volkswagen.

„Acest proces este exclusiv referitor la faptul dacă Volkswagen a respectat obligaţiile de divulgare faţă de acţionari şi pieţele de capital”, a afirmat producătorul, într-o declaraţie.

La jumătatea lunii iulie, autorităţile germane au impus o amendă de un miliard de euro grupului auto Volkswagen în ancheta privind manipularea emisiilor poluante.

În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide