Revine legea ”numerele impare într-o zi, numerele pare în altă zi”!

Se întâmplă în capitala chineză Beijing, unde autorităţile au decis să adopte o măsură de urgenţă, care multora sigur le va aduce aminte de legea din România comunistă: obligativitatea circulării alternative a maşinilor cu numere de înmatriculare pare / impare. Nu e nicio glumă!

Revine legea ”numerele impare într-o zi, numerele pare în altă zi”! Revine legea ”numerele impare într-o zi, numerele pare în altă zi”!

În acest moment, capitala chineză contorizează peste 11,5 milioane de locuitori, aproape jumătate dintre aceştia deţinând maşini personale - cu alte cuvinte, cele 5 milioane de maşini sunt responsabile pentru un nivel de poluare din ce în ce mai mare.

Atât de mare, încât autorităţile din Beijing au ajuns să ia măsuri drastice: au instituit o altertă de cod roşu când concentraţia de emisii poluante, mai ales NOx, depăşeşte nişte limite admise.

Concomitent, când este valabil acest cod roşu, s-a adoptat rapid o lege pe care o ştim de pe vremea României comuniste, dar adaptată: o zi pot circula maşinile cu numere înmatriculare care se termină cu cifre pare, iar în următoarea zi maşinile cu numerele de înmatriculare impare.

De asemenea, autorităţile mai iau în considerare introducerea cât mai curând a unei taxe de congestie pe modelul celei aplicate în Londra, exemplu pe care s-ar putea să îl ia şi alte mari oraşe din China.

Pentru cei interesaţi, starea poluării în Beijing în timp real poate fi verificată în acest link.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.