România are cele mai multe victime din accidente rutiere dintre toate cele 28 de state UE

Uniunea Europeană are unele dintre cele mai sigure şosele din lume.

România are cele mai multe victime din accidente rutiere dintre toate cele 28 de state UE România are cele mai multe victime din accidente rutiere dintre toate cele 28 de state UE

Uniunea Europeană are unele dintre cele mai sigure şosele din lume. Cu toate acestea, peste 25.000 de oameni îşi pierd anual viaţa pe drumurile statelor membre, iar mult mai mulţi sunt răniţi. Pentru fiecare persoane decedată există aproximativ alte cinci rănite grav.

La nivelul anului 2018, aproximativ 25.100 de persoane au murit în accidente rutiere produse în cele 28 de state membre UE. Faţă de anul 2010, numărul victimelor a scăzut cu 21%.

Din totalul victimelor, 46% se aflau într-un autoturism, 21% erau pietoni, 26% se aflau pe vehicule cu două roţi (15% motociclişti, 8% biciclişti, 3% moped), iar 7% foloseau alte mijloace de deplasare.

Anul trecut, media victimelor la un milion de locuitori la nivelul UE s-a situat la valoarea 49, în scădere cu 1% faţă de 2017.

Numărul victimelor în medie este pe un trend descrescător în ultimii ani. Spre exemplu, dacă în 2010 şapte state aveau peste 80 de morţi în accidente rutiere la un milion de locuitori, în 2018 numărul acestora a scăzut la două.

Cele mai multe victime per milion de locuitori la nivelul întregii Uniuni Europene sunt în România. Cu 96 de morţi/1.000.000 locuitori, ţara noastră stă cel mai prost la acest capitol dintre cele 28 de state membre UE. Deasupra noastră, pe ultimele poziţii, se regăsesc Letonia (78) şi Bulgaria (88).

România a scăzut cu 4% numărul victimelor în 2018 faţă de 2017, aceasta fiind şi una dintre cele mai slabe evoluţii dintre statele UE. În perioada 2010-2018, numărul victimelor a scăzut cu 21%.

Statele UE cu cele mai puţine victime pe şosele sunt Marea Britanie (21), Danemarca (30) şi Irlanda (31).

Din totalul de 28 de state UE, 13 sunt sub media de 49 de victime/milion de locuitori. Acestea sunt Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Olanda, Suedia, Malta, Spania, Germania, Finlanda, Slovenia, Austria, Slovacia şi Franţa.

Peste media UE găsim Estonia, Belgia, Italia, Cipru, Portugalia, Luxemburg, Lituania, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, Croaţia, Letonia, Bulgaria şi România.

În perioada 2010-2018, cele mai drastice scăderi ale numărului accidentelor au avut loc în Grecia (45%), Lituania (43%), Portugalia (35%) şi Slovenia (34%).

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.