România, ţara din UE în care benzina s-a scumpit cel mai mult în 2014

La începutul lui 2014, un litru de benzină costa, în medie, 1,25 euro. Acum, benzina din România costă aproximativ 1,41 euro. O mare parte din vină o poartă acciza de 7 eurocenţi/litru, intrată în vigoare la 1 aprilie. Detalii mai jos.

România, ţara din UE în care benzina s-a scumpit cel mai mult în 2014 România, ţara din UE în care benzina s-a scumpit cel mai mult în 2014

Dintre toate statele Uniunii Europene, România este campioana scumpirilor la carburanţi, scrie Digi24. Mai exact, din ianuarie şi până în prezent, preţul combustibilului vândut în ţara noastră a crescut cu 11%, ajungând de la aproximativ 1,25 euro/litru pentru benzină în ianuarie la 1,41 euro/litru în prezent.

O mare parte din vină este atribuită accizei de 7 eurocenţi/litru, care a fost introdusă la 1 aprilie 2014 şi a crescut preţurile carburanţilor cu aproximativ 40 de bani.

De fapt, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, mai bine de jumătate din preţul carburanţilor din România este reprezentată de taxe. Dacă acestea nu ar exista, preţul unui litru de benzină ar costa doar 66 de eurocenţi, adică mai puţin de trei lei.

Cea mai scumpă benzină se vinde în Marea Britanie, unde un litru costă puţin peste 1,67 euro, după care vine Italia, cu un preţ de 1,61 euro/litru.

VIDEO:

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.