Rovinieta se plateste si la Posta

Autor: Mediafax 15 iun. 2007 Știri auto
Rovinieta se plateste si la Posta

Rovinietele sunt distribuite prin intermediul a 700 de oficii poştale din ţară, din care peste 500 unităţi sunt informatizate şi permit tarifarea automată şi editarea informatică a documentelor care atestă efectuarea plăţii, se arată într-un comunicat al Poştei Române.

Rovinietele cu un termen de valabilitate de trei luni nu pot fi eliberate deoarece pentru această perioadă nu este prevăzut tariful. Clienţii pot solicita eliberarea rovinietei cu 30 de zile înainte de data începerii a valabilitaţii acesteia.

Taxa de utilizare a drumurilor naţionale, în sistemul de rovinietă, poate fi achitată, începând cu luna mai, şi pentru o perioadă mai mică de un an, potrivit unei legi de modificare a prevederilor unei ordonaţe din anul 2002 care reglementa modalitatea de plată a taxei. Astfel, rovinieta va putea fi achiziţionată pentru o perioadă de şapte zile, 30 de zile, trei luni, şase luni sau 12 luni.

Ca urmare a numărului mai mare de roviniete care trebuie eliberate în perioada imediat următoare, CNADNR va comercializa şi roviniete aflate în stoc care vor avea inscripţionaţi anii 2005 sau 2006 până la eliberarea unui nou contingent care va avea înscris anul 2007. CNADNR precizează că valabilitatea rovinietei este înscrisă pe documentul care atestă plata, respectiv bonul fiscal, chitanţa sau factura, care trebuie păstrate de utilizatori la bordul vehiculului.

Lipsa chitanţei, chiar şi în condiţiile în care rovinieta este aplicată pe parbriz, conduce, în cazul verificărilor, la anularea valabilităţii acesteia precum şi la aplicarea sancţiunilor contravenţionale de către personalul abilitat pentru efectuarea controlului, se mai arată într-un comunicat al CNADNR. Utilizatorii de roviniete înscrise cu anii 2005/2006 nu vor fi amendaţi contravenţional dacă rovinietele se încadrează în perioada de valabilitate înscrisă pe documentul de plată.

Taxa de drum poate fi achitată la 430 de oficii poştale şi la 40 de centre CEC din întreaga ţară, precum şi la benzinăriile Petrom, MOL, Rompetrol, OMV, Lukoil şi Fix Oil. Rovinetele vor putea fi cumpărate şi de la 76 de centre ale CNADNR. Documentele necesare la achiziţia rovinietei sunt certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului (în copie sau original, după caz), în timp ce pentru autovehiculele cumpărate în sistem leasing este nevoie de o copie a contractului.

În cazul firmelor, va fi prezentat în plus şi certificatul unic de înregistrare a societăţii (în copie). Cuantumul taxei de drum pentru un an este de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respectă normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. În cazul microbuzelor va fi achitată o taxă anuală de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) şi 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plăti 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) şi 390 de euro Euro II).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide