Să vedem cât de bun şofer eşti: Ştii „secretul” semaforului intermitent de dreapta?

Autor: Marius Vișan 25 apr. 2017 Știri auto
Să vedem cât de bun şofer eşti: Ştii „secretul” semaforului intermitent de dreapta?

 


Şoferii care nu cunosc regulile de circulaţie sunt un dezastru pentru ceilalţi participanţi la trafic. Una dintre problemele cu care se confruntă este cum abordează o intersecţie în care există un semafor intermitent de dreapta. Pentru a rezolva această problemă cei de la Adevărul au socilitat ajutorul unui specialist. 

Acest semafor dă dreptul de pătrundere în intersecţie, chiar dacă semaforul principal arată culoarea roşie. Singura condiţe este ca banda să fie liberă. Problema intervine atunci când cei care se opresc pe banda 1, în faţa semaforului intermitent, şi aşteaptă culoare verde pentru a se deplasa înainte, sunt claxonaţi şi înjuraţi de şoferii din spate. 

Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş, şi actual membru în comisia de examinare a celor care dau examene pentru permis auto, a clarificat ”problema” în acest caz.

„Semaforul intermitent, care este montat în intersecţii, reprezentat printr-o săgeată şi o lumină de culoare verde, este un semafor adiţional. Semaforizarea de bază este compusă din semaforul care are culorile roşu, galben şi verde. Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie. Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde. Nu este interzis să ne postăm pe banda 1 de circulaţie, cu excepţia în care avem marcajul pe carosabil care ne obligă să virăm la dreapta! Doar în acest caz nu putem să ocupăm aceasta bandă decât atunci când facem la dreapta”, a explicat Nicolae Istrat.    

În legătură cu circulaţia pe banda 1, acesta este reglementată clar în Codul rutier, care prevede că benzile de circulaţie se ocupă începând cu banda 1.   

„Banda 1 trebuie să fie cea mai aglomerată bandă. Banda 2 se foloseşte atunci când efectuăm o depăşire a autovehiculelor care circulă cu o viteză mai mică. Ca pe autostradă. Dacă şi banda 2 e ocupată, putem circula pe banda 3, dar numai dacă circulăm mai tare şi când depăşim autovehiculele care sunt pe banda 2. Dacă banda 2 e liberă, suntem obligaţi să revenim pe această bandă. Iar dacă banda 1 e liberă, suntem obligaţi să revenim pe banda 1. Gradul de ocuparea a benzilor de circulaţie trebuie să scadă, pordind de la bordură, axul drumului, şi nu invers, cum din păcate întâlnim de multe ori în traficul nostru”, a mai declarat Nicolae Istrat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide