Şcolile de conducere preventivă au început să includă în programă ore speciale pentru acest pericol

Autor: Alexandru Banu 26 iul. 2017 Știri auto
Şcolile de conducere preventivă au început să includă în programă ore speciale pentru acest pericol

În intersecţia Moşilor cu Eminescu, fix în mijloc, apăs frâna să vad din ce parte vine ambulanţa. Şi stau şi mă uit şi nimic. Încep claxoanele, ma mai uit o dată şi-i dau blană ca să eliberez intersecţia. Cam în acelaşi moment mi-am dat seama că ambulanţa se auzea la radio. Nu e prima oară când am fost distras la volan de sunete pe care le aud la radio. Că sunt piese, că sunt reclame sau jingle-uri, au sunete de diverse frecvenţe pe care le auzi lângă tine.

Am stat de vorbă cu Titi Aur, celebrul piot român care face şi cursuri de conducere preventivă ca să văd dacă nu sunt eu prea atent. Deşi “prea atent” la volan, nu există. El ne-a zis că nu-şi aduce aminte ultima oară când l-a distras un sunet de la radio, dar că i s-a întâmplat într-adevăr să aibă impresia de mai multe ori că i s-a stricat ceva la maşină. Când, de fapt, erau sunete de la radio. Sigur că depinde foarte mult în ce circumstanţă le auzi. Dacă eşti pe autostradă şi ai 130 km/h, probabil că panica e mult mai mare.

Tot multiplul campion la raliu ne-a spus că pentru el sunt în aceeaşi măsură perturbatoare şi sunetele din piesele muzicale, şi cele din reclame, care au diverse sunete din realitate pentru a capta atenţia receptorului. Titi Aur spune că ar fi complicat dar şi bine să se reglementeze cumva emisiile radiodifuzorilor astfel încât să nu mai conţină sunete care pot distrage atenţia. Singura recomandare pe care o are e şofatul cu muzica la un volum mic pentru că, tot el zice “orice distragere a atenţiei poate duce la un accident oricât de grav”.

După Titit Aur, am stat de vorbă şi cu redactorul şef al site-ului rockon.ro, producător audio cu experienţă în radio.  Silviu Munteanu este suporter al muzicii dure şi el spune că “a făcut nu de puţine ori greşeala de a da volumul muzicii suficient de tare, punându-se astfel în situaţia de a nu mai “simţi” traficul, mai ales în când a condus în oraş”.

Pentru el, cele mai periculoase genuri muzicale care distrag atenţia sunt dubstep-ul, drum ‘n’ bass-ul şi heavy metal-ul extrem. Silviu a trecut şi el prin capcana sirenei de poliţie pe care a auzit-o pe o coloană sonoră la un moment dat, în maşină. Cât despre radio, în care a şi lucrat, spune că reclamele sunt într-adevăr ciudate pentru că folosesc tehnici speciale de distragere a atenţiei – “te trezeşti brusc cu cu vreunul care ţipă isteric în boxe”.

Ultimul lucru pe care l-am întrebat pe Silviu e despre mesajele de prevenţie în interes public (ex: consumul de muzica tare dauneaza grav sofatului sau pentru un condus responsabil recomandam sa nu conduceti cu muzica tare).

“Sincer, nu. Pe mine mă enervează această dictatură a sănătăţii, vezi exemplul pachetelor de ţigări. Intri într-un magazin şi te simţi ca într-un horror show. Nu cred în eficienţa lor, sau cel puţin la mine care sunt nicotine addicted nu funcţionează. Dacă s-ar face aşa ceva, următorul pas ar fi să eliminăm din maşini şi suportul de cafea. Cred c-ar fi mult mai eficientă înăsprirea examenelor de obţinere a permiselor auto”.

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide