Sezonul reducerilor: Petrom are de vânzare de la camioane şi VW-uri până la case, terenuri sau moteluri

Autor: Visan Marian 16 aug. 2016 Știri auto
Sezonul reducerilor: Petrom are de vânzare de la camioane şi VW-uri până la case, terenuri sau moteluri

 


Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, încearcă anul acesta să găsească un cumpărător pentru proiectul eolian Dorobanţu (Constanţa), în care a investit 90 mil. euro, dar pe lângă acest activ semnificativ, compania mai are la „soldări“ zeci de active, de la moteluri şi camere în cămine de ne­fa­milişti până la auto­tu­risme sau camioane, informează Ziarul Financiar.

Încă de la privatizarea din 2004, anul în care acţio­na­rul majoritar al Petrom a de­venit grupul petrolier austriac OMV, compania încearcă să-şi facă ordine în portofoliul de active pentru a se concentra doar pe acti­vi­ta­tea de bază. În acest scop, compania găzduieşte pe propriul site o divizie de real estate, Imobiliare OMV Petrom, acolo unde pot fi consulatate ofer­tele de vânzare ale companiei. Astfel, Petrom are la vânzare auto­ca­mioane, apartamente, moteluri, terenuri, de­pozite, dar şi active mai „exotice“ cum ar fi camere în cămine de nefamilişti sau magazine. De ase­me­nea, la vânzare sunt scoase sediile companiei din Bacău, Bistriţa, Brăila sau Oradea.

Obiectul principal de activitate al Petrom este extracţia hidrocarburilor, dar înainte de 2004, anul în care guvernul Năstase a decis privatizarea celei mai mari companii din România, producătorul de petrol şi gaze era implicat într-o serie mare de activităţi. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, disponibil pe site-ul Ministerului Economiei, firma avea circa 180 de obiecte de activitate conform Clasificării Activită­ţilor din Eco­nomie Naţională (CAEN), printre care se nu­mără cultivarea cerealelor, culti­varea legu­me­lor, culti­varea fructelor, a nucilor sau a mirodeniilor, creşterea por­cinelor, fabricarea pâinii sau producţia de ape minerale şi băuturi răcoritoare.

De la privatizare, compania a vândut mai multe afaceri, cum ar fi cea cu ape minerale, dar a închis şi active precum combinatul Doljchim sau rafinăria Arpechim.

Petrom a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 405 mil. lei, mai mic cu 61% faţă de prima jumătate din 2015, şi afaceri mai mici cu 18%, la 7,2 mld. lei.  


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult
Ziarul Financiar
Ziarul Financiar

Comentarii
Inchide