Şoferii care consumă alcool după producerea unui accident vor face închisoare

Şoferii care consumă alcool după producerea unui accident vor face închisoare

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Știri

Potrivit unui act normativ care se află azi pe ordinea de zi, şoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul provocării unui accident auto cu victime şi momentul în care sunt recoltate probele biologice, vor fi sancţionaţi cu închisoarea, scrie Avocatnet.ro.

„Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, se prevede în act.

O pedeapsă mai mare (între doi şi şapte ani de închisoare) e propusă pentru făptuitorii care efectuează transport public de persoane, de substanţe/produse periculoase, pentru instructorii de la şcolile de şoferi şi pentru cei care dau probele practice la examenul de şoferi.

În urmă cu câţiva ani, Curtea Constituţională a criticat faptul că în textul de lege al acestei infracţiuni se regăsea sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” (Decizia nr. 732/2014), pentru că le dădea posibilitatea şoferilor care mergeau la prelevarea de probe la câteva ore după accident să motiveze rezultatul analizei pe faptul că au băut alcool după accident, iar nu înainte de producerea lui.Comentarii
Inchide