SolaRoad: Pistele pentru biciclişti cu panouri solare devin o realitate

În timp ce în România (şi în special în Bucureşti) benzile speciale destinate bicicletelor fie lipsesc, fie sunt trasate haotic, fie sunt ocupate cu forţa de şoferi care le confundă cu locuri de parcare, olandezii fac un pas mare către un viitor mai curat.

SolaRoad: Pistele pentru biciclişti cu panouri solare devin o realitate SolaRoad: Pistele pentru biciclişti cu panouri solare devin o realitate

La fel ca în Danemarca şi alte ţări civilizate Europa, în Olanda mersul pe bicicletă este o activitate la fel de normală şi populară ca mersul cu metroul, drept pentru care bicicliştii se bucură de anumite privilegii în trafic, de treceri speciale, semaforizate, dar şi de benzi întregi, late, neinvadate de alte vehicule, pe care pot circula în condiţii normale.

Conform The Guardian, săptămâna viitoare, o pistă de biciclete cu panouri solare va fi inaugurată undeva în suburbiile oraşului Amsterdam. Investiţia este cotată la 3 milioane de euro şi reprezintă un mare pas înainte în exploatarea energiilor alternative şi a soluţiilor eco, chiar şi pentru un oraş dezvoltat cum este Amsterdamul.

Pentru că vorbim despre o pistă de biciclete aflată încă în probe, aceasta nu va depăşi iniţial lungimea de 100 de metri. Noutatea vine însă din renunţarea la asfaltul clasic şi  înlocuirea acestuia cu panouri de sticlă securizată - îmbrăcată într-un strat special anti-derapant - care acoperă o reţea de celule solare.

Astfel, modul de funcţionare e simplu: celulele solare absorb energia solară şi o transformă în energie electrică, iar aceasta, speră iniţiatorii proiectului, va putea fi stocată şi folosită ulterior pentru iluminatul stradal, pentru alimentarea semafoarelor sau chiar a unui număr restrâns de locuinţe aflate în vecinătatea pistei.

Sursa: The Guardian, SolaRoad

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.