STUDIU: 1 din 3 şoferi români are probleme cu frânele

Mai bine de 30% dintre români nu acordă suficientă importanţă „criminalului silenţios”, cum mai este numit un sistem de frânare deficitar. Iată cauzele şi soluţiile rezolvării acestei probleme.

STUDIU: 1 din 3 şoferi români are probleme cu frânele STUDIU: 1 din 3 şoferi români are probleme cu frânele

Un studiu condus de Mobil Car Care în rândul service-urilor auto independente din Europa relevă faptul că 34% dintre şoferii români nu acordă prea mare atenţie lichidului de frână, a cărui proastă mentenanţă duce la creşterea riscului de expunere neintenţionată la accidente cu 17%

Cauza scăderii eficienţei lichidului de frână este reprezentat de absorbţia umezelii - lichidele de frână sunt higroscopice - care face ca punctul de fierbere al acestuia să scadă cu timpul. Asta duce la apariţia simptomului „pedală moale”, explicat prin scăderea presiunii hidraulice în sistemul de frânare şi care duce la diminuarea sau anularea efectului de frânare atunci când pedala de frână este apăsată. 

Ceea ce-l face greu de depistat (despre simptom vorbim) este faptul că atunci când nu este solicitat (deci are o temperatură scăzută) pare că stăpâneşte funcţia de frânare. Cu alte cuvinte, problema apare în modul cel mai evident atunci când ai nevoie mai mare de putere de frânare

Fără frâne în stare bună, accidente care puteau fi evitate duc la consecinţe tragice

Studiu relevă şi faptul că 41% dintre autovehiculele din Europa folosesc un lichid de frână sub standardele recomandate - conform Alba Diagnostics (expertul în testarea lichidului de frână), lichidul ar trebui înlocuit atunci când temperatura de fierbere îi scade sub 200 de grade Celsius. Cu toate acestea, în cadrul studiului au fost găsite autovehicule care funcţionau cu lichidul de frână având punctul de fierbere la 150 de grade Celsius.

Cea mai mare problemă pe care studiu o relevă este aceea că şoferii nu sunt pe deplin conştienţi de importanţa lichidului de frână - 71% dintre şoferi (vorbim de toată Europa, nu doar de România) au recunoscut că nu ştiau cum funcţionează lichidul de frână

Din acest motiv, o treime din maşinile din România frânează pe distanţe mai lungi decât ar trebui, ceea ce duce la accidente, uneori grave, care altfel puteau fi evitate.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.