Studiu: cât de mult creşte poluarea auto din cauza Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Ce legătură are fotbalul cu poluarea auto? Ei bine, conform unor specialişti, arborarea drapelelor naţionale pe maşini duce la creşterea consumului de combustibil. Cum adică, nu e clar? Vă explicăm în continuare.

Studiu: cât de mult creşte poluarea auto din cauza Campionatului Mondial de Fotbal 2014 Studiu: cât de mult creşte poluarea auto din cauza Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, doctorul Antonio Filippone, de la Universitatea din Manchester, a arătat că obiceiul fanilor echipei de fotbal a Angliei, de a umbla cu maşinile arborând steagurile pe ele, duce la creşterea poluării auto.

Mai exact, din cauza creşterii rezistenţelor aerodinamice, calculele lui Filippone au arătat că o jumătate de milion de maşini cu steaguri pe ele au dus la creşterea emisiilor de CO2 cu 2,8 milioane de kg în timpul World Cup 2006, respectiv la consumarea degeaba a 1,22 milioane de litri de carburant.

Practic, profesorul britanic a arătat că o maşină pe care sunt prinse două steaguri mari şi care circulă timp de o oră cu o viteză medie de 70 mph (circa 110 km/h) va avea un consum de combustibil mai mare cu 3%. Chiar şi rularea la viteză mică, de numai 40 km/h, înseamnă o creştere a consumului de peste 1%, deoarece fluturarea steagurilor produce rezistenţe aerodinamice importante.

România nu-şi face griji: nu a ajuns la World Cup 2014, deci fanii nu au motive să polueze de bucurie... (foto: Alexandru Hojda / Mediafaxfoto)

Nu vorbim de procente îngrijorătoare pentru o persoană normală, dar, pe principiul ”pic cu pic se face lacul”, sute de mii sau milioane de maşini folosite în acest mod de către fani au un efect destul de serios în ce priveşte creşterea poluării şi a consumului total.

În ce priveşte Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, specialiştii estimează că putem vorbi de o creştere a poluării auto mult mai mare. Dacă ne uităm la ţările care au ajuns în semifinale (Brazilia şi Germania, respectiv Argentina şi Olanda), constatăm că sunt milioane sau poate chiar zeci de milioane de fani care îşi susţin echipele arborând steaguri pe maşini.

Deci, merită să contribui la creşterea poluării doar pentru a-ţi susţine echipa favorită?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.