STUDIU: Câte zile din viaţă pierzi pentru că stai blocat în trafic

Săraca Terra trebuie să suporte din ce în mai mulţi oameni şi din ce în ce mai multe maşini pe suprafaţa sa. Dar aceasta nu ar fi o problemă dacă autorităţile ar regândi şi redimensiona reţeaua rutieră pentru a acomoda numărul crescând de maşini. Şi cum ştim cu toţii că asta nu prea se întâmplă, rezultatul e simplu: minute şi ore pierdute în trafic în fiecare zi.

STUDIU: Câte zile din viaţă pierzi pentru că stai blocat în trafic STUDIU: Câte zile din viaţă pierzi pentru că stai blocat în trafic

Te-ai întrebat vreodată cât timp pierzi în fiecare zi din cauza ambuteiajelor din trafic? Timp preţios, pe care ai putea să-l foloseşti pentru a face ceva productiv, în loc să consumi combustibil stând pe loc.

Ei bine, cineva s-a gândit la toate acestea şi vine să îţi răspundă la întrebarea pe care ţi-ai pus-o (sau nu). Potrivit celui mai noi raport TomTom Traffic Index, care priveşte situaţia din China - unde numărul de maşini creşte în fiecare zi, la fel ca ciupercile după ploaie – un şofer obişnuit pierde nu mai puţin de nouă zile în fiecare an în blocajele din trafic. Astfel, dacă luăm în considerare o medie de viaţă de 61,5 ani, asta înseamnă că un chinez pierde 553 de zile într-o viaţă blocat în trafic. Adică un an şi jumătate.

Doar una dintre cozile care ne aşteaptă atunci când urcăm la volan

Totodată, dacă ne apropiem de România, aflăm – dintr-un studiu realizat în 2013 – că un britanic de rând pierde 99 de zile din viaţă blocat în trafic. Cu alte cuvinte, deşi multe dintre autostrăzile din Marea Britanie sunt foarte aglomerate, iată că în China există o problemă extrem de gravă în ceea ce priveşte fluidizarea traficului. Şi, deşi pare să nu fie problema noastră, ea ajunge să ne afecteze şi pe noi dacă ne gândim că gazele toxice emise de toate acele maşini din China care stau, în loc să se mişte, ajung, în cele din urmă, şi la nasurile noastre – mai devreme sau mai târziu.

În România, un astfel de studiu nu a fost desfăşurat niciodată, însă sunt destul de sigur că dacă s-ar pune la cale aşa ceva, datele din Bucureşti ar fi îngrijorătoare.

Este suficientă o privire rapidă peste datele din Google Maps pentru o zi de luni la ora nouă dimineaţa pentru a vedea cât de prost stă Bucureştiul la fluidizarea traficului (traficul e blocat acolo unde e roşu)

Tu ce spui: cât timp pierzi în fiecare zi blocat în trafic?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.