Studiu: volanul este mai murdar decât un WC public!

Cât de curată crezi că este maşina ta? Un grup de cercetători britanici au făcut un studiu foarte interesant, din care a reieşit că majoritatea covârşitoare a maşinilor sunt un adevărat creuzet de bacterii. Iată detaliile.

Studiu: volanul este mai murdar decât un WC public! Studiu: volanul este mai murdar decât un WC public!

Conform cotidianului IBN Live, un grup de cercetători de la Universitatea Regina Maria din Londra au ajuns la nişte concluzii relativ alarmante în urma unui studiu întreprins printre şoferii din Marea Britanie. Astfel, statisticile arată că 42% dintre şoferi mănâncă în timp ce sunt la volan, însă o treime dintre aceştia şi-au curăţat maşina doar o dată pe an, iar 10% niciodată.

De ce ne interesează acest studiu? Deoarece specialiştii declară că, în foarte multe cazuri, pe volan găsim de 9 ori mai multe bacterii decât într-un WC public! Mai exact, dacă pe fiecare inch pătrat dintr-o toaletă publică din Londra sunt cam 80 de bacterii, în urma studiului printre şoferi cercetătorii au măsurat un număr de 700 de bacterii pe inch pătrat.

Doctorul Ron Cutner, directorul secţiei de ştiinţe biomedicale din cadrul universităţii londoneze, spune că interiorul unei maşini este locul perfect pentru înmulţirea bacteriilor şi germenilor, în cazul în care mâncăm în maşină şi nu facem curat înăuntru.

De cele mai multe ori, mai ales când folosim alimente de fast food, ne murdărim mâinile, deci şi volanul sau butoanele din bord, pe care le acţionăm - prin urmare, aceste locuri devin, în multe cazuri, mici focare de infecţie. Cea mai întâlnită bacterie a fost bacillus cereus (care poate provoca toxinfecţie alimentară), provenită din orez, paste sau cartofi.

Conform specialiştilor, cea mai mare concentraţie de bacterii a fost măsurată în portbagajul maşinilor, în medie fiind înregistrat un număr de 1.000 de bacterii pe inch pătrat. Explicaţia este simplă: în portbagaj sunt stocate multe bagaje sau alimente, iar curăţenia acestuia este neglijată de cele mai multe ori.

Prin urmare, specialiştii le recomandă şoferilor să acorde o atenţie mult mai mare curăţeniei interioarelor maşinilor şi, pe cât posibil, să evite consumul de alimente în timp ce conduc sau oriunde în interiorul maşinii. Deşi cei mai mulţi subiecţi au declarat că respectă un program strict de curăţare al locuinţei, nu la fel se întâmplă şi cu maşina personală, deşi foarte mult timp este petrecut în maşină.

TU CÂT DE DES CUREŢI INTERIORUL MAŞINII TALE?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.