Suedezii au stat la cutie şi acum ies deasupra tuturor

Cea mai tare treabă de la ABBA încoace

Suedezii au stat la cutie şi acum ies deasupra tuturor Suedezii au stat la cutie şi acum ies deasupra tuturor

Pentru ce-i ştim noi pe suedezi? Petru golul aiurea pe care l-a luat Prunea în 1994, pentru Volvo care e numărul 1 în siguranţă (sau aşa e percepută marca asta), pentru Saab care nu mai e şi pentru fetele care au chef de orice la orice oră din zi şi din noapte. Vorbim de un popor din lumea bună a civilizaţiei nordice, superioare. Iar acolo au apărut primele semne europene de ecologie de când ne-am dat seama că suntem prea mulţi şi că avem prea puţine resurse. Danezii, norvegienii, suedezii, finalndezii, islandezii şi care or mai fi pe acolo sunt recunoscuţi pentru încurajarea transformării cât mai rapide a parcului auto cu CO2 într-unul cu emisii zero.

Era însă un pic aiurea toată susţinerea asta fără să ai şi tu o soluţie electrică all inclusive. Ai infrastructură (puncte de încărcare şi autostrăzi cu staţii de hidrogen), dar nu ai o maşină de care să fii mândru că ai creat-o.

Aşa a apărut United, un start-up suedez care a clocit maşinuţa asta electrică. Prima oară când am văzut-o, am zis că Apple şi-a revenit la planurile de producţie pentru maşinuţa electrică şi autonomă. Nu e aşa. Apple o să rămână un furnizor de soluţii electrice la liber pentru cine plăteşte mai mult în piaţa asta verde.

United Suedia a obţinut 1,2 mil. de euro din crowdfunding (sponsorizări publice individuale) ca să poată produce această maşinuţă. În plus, compania a încheiat un parteneriat cu E.ON în baza căruia cumpărătorii vor încărca maşina gratuit 5 ani de zile. Deci te va costa pur şi simplu 0 lei ca să circuli cu ea. Plus eventuale reparaţii minore. Deja sunt 1.000 de precomenzi pentru maşină.

Maşina electrică United are 400 de kg pentru că e din carbon, iar putera motorului este de 20 de cai.

Preţul lui United este aproximativ 18.000 de euro cu o autonomie de 300 de km. Site-ul Autoblog.it scrie că este apropiată atât ca preţ, cât şi ca specificaţii, de ZD2, microcar-ul electric fabricat în China.

Alte detalii despre performanţele maşinuţei sau despre dotările ei sunt aşteptate. Producţia va începe o dată cu anul 2018.

Autor Alexandru Banu

 

 

 

 

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.