SURPRIZĂ: taxa auto 2012 ar putea fi amânată la cererea ministrului Borbely

Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto şi amânarea cu aproximativ un an, până la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vânzare pentru maşinile înregistrate înainte de 1 ianuarie 2007.

SURPRIZĂ: taxa auto 2012 ar putea fi amânată la cererea ministrului Borbely SURPRIZĂ: taxa auto 2012 ar putea fi amânată la cererea ministrului Borbely

După ce a agitat excesiv spiritele şi a primit acuzaţii serioase privind legalitatea şi logica din spatele taxei auto 2012, iată că ministrul mediului, Lazslo Borbely a propus acum rediscutarea acesteia.

În condiţiile în care taxa auto 2012 a apărut deja în Monitorul Oficial în 10 ianuarie, dar la ghişee sunt foarte mari semne de întrebare privind aşa-numita retroactivitate a taxei auto - măsura prin care, la vânzarea maşinilor înmatriculate înainte de 2007, se percepe o taxă auto, pe care o plăteşte cumpărătorul.

Conform Mediafax, surse oficiale au declarat că ministrul Borbely a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%. Principalul motiv invocat ar fi faptul că proprietarii de maşini vechi nu au înţeles exact despre ce este vorba, nu au avut timp să îşi vândă maşinile şi, în multe cazuri, această taxă depăşeşte valoarea maşinii.

Propunerea ar urma să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă, unele voci afirmând că această decizie se datorează şi presiunilor protestelor din Piaţa Universităţii şi din ţară. Până atunci, însă. aplicarea noii taxe auto 2012 rămâne încă destul de neclară, atât în ce priveşte "retroactivitatea", dar şi în privinţa recuperării banilor din diferenţele faţă de precedentele formule de taxă auto.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.