Taxa de primă înmatriculare

Taxa de primă înmatriculare

Autor: Cosmin Iordache acum 13 ani Știri

Arădeanul a dat în judecată Administraţia Finanţelor Publice Arad, nemulţumit că a fost nevoit să plătească taxa auto pentru o maşină adusă din Austria, şi a câştigat procesul în prima instanţă la Tribunalul Arad.

Avocatul arădeanului a evocat contradicţia dintre taxa de primă înmatriculare şi legislaţia europeană în vigoare. Instanţa a constatat că articolele din Codul Fiscal Român care prevăd această taxă nu sunt în concordanţă cu dreptul comunitar şi astfel românul îşi poate recupera cei peste 6.000 de lei care au ajuns în visteria statului, plus cheltuielile de judecată.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice Arad a declarat, la rândul său, că juriştii instituţiei vor ataca prin recurs această sentinţă a Tribunalului Arad, fiind în termenul legal de 15 zile de la comunicarea sentinţei.

Returnarea sumei ar putea crea un precedent periculos pentru stat, care îşi va pierde principalul instrument protecţionist al pieţei de automobile noi. Mai mult decâ atât, ministrul Varujan Vosganian, sub presiunea comisariior europeni, a declarat că se va introduce clauza explicită prin care românii pot contesta în instanţă taxa auto. Ultimatumul comisiei europene plus posibiltatea de a ataca pe cale legală această taxă ar putea conduce, în final, la abolirea acestui instrument fiscal, considerat de mulţi abuziv.

Oficialii români militează pentru susţinerea acestei taxe ca o măsură ecologistă şi de colectare de fonduri pentru bugetul de mediu. Retragerea acestei taxe va avea efecte individuale benefice pe termen scurt pentru români, dar exodul de maşini, pe fondul unei infrastructuri deficitare, ar putea congestiona traficul în marile oraşe, trafic ştrangulat oricum la orele de vârf.Comentarii
Inchide