Taxe de drum în Europa: Care sunt acestea şi ce rişti dacă nu le plăteşti?

Dacă pleci în concediu cu maşina prin Europa va trebui să plăteşti taxe de drum. Iată care sunt acestea, unde sunt obligatorii şi ce rişti dacă nu le plăteşti.

Taxe de drum în Europa: Care sunt acestea şi ce rişti dacă nu le plăteşti? Taxe de drum în Europa: Care sunt acestea şi ce rişti dacă nu le plăteşti?

Dacă te pregăteşti să pleci în concediu cu maşina în afara ţării, va trebui să iei în calcul la stabilirea bugetului de vacanţă şi costurile taxelor de drum. Fiecare ţară are reguli proprii şi de multe ori confuze,în unele ţări nu se plătesc taxe de trecere, iar în altele taxele se plătesc doar în cazul accesului pe anumite sectoare de drum. Iată mai jos tot ce trebuie să ştii pentru o călătorie fără griji.

În nouă ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Croaţia, Polonia, Portugalia şi Spania) automobiliştii plătesc taxe în funcţie de distanţa parcursă. La fel se procedează şi în ţări precum Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Norvegia, Serbia, Turcia şi Belarus. În aceste ţări plata se efectuează la trecerea prin punctele de taxare. Nu toate drumurile sau autostrăzile sunt cu plată.

În opt ţări (Bulgaria, Austria, România, Elveţia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria) automobiliştii trebuie să achiziţioneze o vinietă pentru a putea circula pe drumurile expres şi autostrăzi. Acestea pot fi cumpărate de la benzinării sau online şi au diferite perioade de valabilitate (şi costuri corespunzătoare). De asemenea, sunt şi ţări în care se plătesc taxe speciale pentru accesul pe poduri şi tunele: Austria, Elveţia, Italia, Franţa, Danemarca şi Suedia.

Taxe de drum în Europa: Cât costă şi care este amenda dacă nu plăteşti?

Austria: 9,20 euro pentru 10 zile (taxă de 120 euro sau amendă 300 de euro)

Elveţia: 36,50 euro pentru un an (taxă de 175 euro plus costul vinietei)

Slovacia: 10 euro pentru 10 zile (amendă de la 80 de euro)

Slovenia: 15 euro pentru 7 zile (300-800 de euro sau 150 de euro pe loc)

Cehia: 12,50 euro pentru 10 zile (amendă de la 195 de euro)

Ungaria: 11 euro pentru 10 ziile (suprataxă de la 50 de euro)

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.