Te-ai întrebat care a fost primul accident auto fatal din istorie?

Probabil că da. Şi noi. Şi am scotocit un pic internetul, iar răspunsul nu este chiar atât de uşor pe cât ne-am fi aşteptat.

Te-ai întrebat care a fost primul accident auto fatal din istorie? Te-ai întrebat care a fost primul accident auto fatal din istorie?

Accidentele auto reprezintă o consecinţă repugnantă şi cât se poate de dureroasă a existenţei maşinilor. Cum, de altfel, şi existenţa telefoanelor mobile reprezintă, indirect, o importantă consecinţă a accidentelor auto. Însă, până în momentul în care s-a pus problema siguranţei auto şi a responsabilităţii conducătorului, accidentele erau evenimente care ţineau mai degrabă de fatalitate.

Primul accident auto fatal consemnat de istorie a fost cel al lui Mary Ward, un personaj care ar fi trebuit să rămână în istorie pentru lucruri mult mai frumoase decât experienţa de a fi prima victimă a maşinilor. Născută într-o familie ai cărei membri erau pasionaţi de ştiinţă, doamna Ward şi-a urmat interesul pentru natură (dobândit de la vârsta de trei ani) până în punctul în care a publicat o carte („Sketches with the microscope”). Ca notă adiţională: a publica o carte, ca femeie, la mijlocul secolului al XIX-lea era un fel de misiune imposibilă. 

Pe 31 august 1869, Mary Ward, alături de soţul şi de verişorii ei (fraţii Parson), se afla într-o călătorie cu un vehicul experimental, cu aburi, dezvoltat chiar de Parsoni. Într-un viraj mai strâns, Mary s-a dezechilibrat şi căzut, fiind călcată de roata vehiculului. Ca menţiune, vehiculele cu abur erau un fel de locomotive pentru drumuri publice, cântărind chiar şi 14 tone „la gol”. 

ÎNSĂ, aşa cum probabil că acum te gândeşti, ideea de vehicul propulsat de un sistem care foloseşte aburi sub presiune, în secolul al XIX-lea, nu este chiar sinonimă cu siguranţa. Da, au fost cazuri în care sistemul a explodat, omorând pasagerii. Cel mai cunoscut este cel al unei „trăsuri cu aburi” fabricate de John Scott Russell. Şi a avut loc în 1834... 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.